Ne davimo Beograd: Javni izvršitelji nisu opravdali svoje postojanje, treba ih ukinuti

Inicijativa Ne davimo Beograd osudila je danas nasilje izvršitelja nad gradjanima ocenivši da javni izvršitelji nisu opravdali svoje postojanje i da ih treba ukinuti, a poslove izvršenja sudskih presuda vratiti državi.  

“Novi Zakon o izvršenju i obezbedjenju, koji stupa na snagu 1. januara 2020. godine, ne rešava adekvatno postojeće probleme, već ih pogoršava. Uz pomoć ovog zakona u budućnosti, čak i odbrane koje su do sada koliko – toliko pomagale ugroženima, sada postaju prekršaj za koji su predvidjene velike novčane kazne”, piše u saopštenju Inicijative.

Navodi se da je u poslednja dva dana došlo do “eskalacije nasilja nad gradjanima” od strane javnih izvršitelja koji rade “protiv većine u društvu za bogatu i korumpiranu manjinu čiji su deo”.

“Uvedeni kako bi sudove rasteretili predmeta koji čekaju izvršenje, sada imamo obrnutu situaciju – u sudovima su nagomilani predmeti zbog postupanja izvršitelja”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da “deo krivice” snose i policija, vatrogasci i druge službe koje “asistiraju izvršiteljima u njihovim pljačkaškim poduhvatima”.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.