Nemački predsednik kritikovao administraciju SAD

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer kritikovao je danas administraciju SAD na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu zbog toga što izgleda da odbacuje “čak i ideju medjunarodne zajednice”.

Štajnmajer je ovo rekao u uvodnom govoru na otvaranju Minhenske bezbednosne konferencije, medjunarodnom skupu stranih i bezbednosnih čelnika kome ove godine prisustvuju američki državni sekretar i ministar odbrane.

Štajnmajer je izrazio žaljenje zbog “sve destruktivnije dinamike u globalnoj politici”.

“Iz godine u godinu sve više se udaljavamo od cilja medjunarodne saradnje radi stvaranja mirnijeg sveta. Ideja takmičenja velikih sila trenutno dominira ne samo strateškim dokumentima našeg vremena već označava i novu realnost širom sveta”, rekao je Štajmajer, koji je bivši ministar spoljnih poslova ali je njegova sadašnja funkcija nezavisna od vlade kancelarke Angele Merkel.

On je kritikovao Rusiju zbog toga što je učinila da “vojna snaga i nasilno menjanje granica ponovo postaju političke metode” u Evropi.

Za Kinu je rekao da ona prihvata medjunarodno pravo samo selektivno kada nije protivno njenim interesima.

“A naš najbliži saveznik, Sjedinjene Američke Države, pod sadašnjom vladom odbacuje čak i ideju medjunarodne zajednice”, rekao je Štajnmajer.

On je dodao da izgleda kao da se “učiniti ponovo velikim” ostvaruje ukoliko je potrebno na uštrb suseda i partnera.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.