NSA traži od kosovskih vlasti izuzeće Albanaca sa juga Srbije iz odluke o nepriznavanju pasoša

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa zatražio je danas pismenim putem od kosovskog Ministarstva inostranih poslova da Albanci koji žive u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa budu izuzeti od mera nepriznavanja srpskih pasoša na Kosovu.

Foto: B. Blagojević

Kako se navodi u saopštenju koje su preneli lokalni mediji na albanskom jeziku, Nacionalni savet Albanaca je preduzeo takav korak nakon žalbi građana iz tih opština kojima srpski pasoši nisu priznati na prištinskom aerodromu „Adem Jašari“.

„Nacionalni savet Albanaca pozdravlja odluke kosovskih vlasti u cilju jačanja državnosti, ali mere koje su donete (o nepriznavanju srpskih pasoša) direktno pogađaju Abance koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, i dupliraju diskriminaciju u preševskoj dolini“, navodi se u pisanom zahtevu Nacionalnog saveta Albanaca.

U pismu se navodi i da Albanci iz tih opština najviše koriste prištinski aerodrom za komunikaciju sa dijasprorom, što im mere o nepriznavanju srpskih pasoša koje su usvojile kosovske vlasti, otežavaju.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.