Odloženi predsednički izbori u Poljskoj

Lider vladajuće poljske stranke Jaroslav Kačinjski objavio je noćas da je postignut sporazum o odlaganju predsedničkih izbora i da novi termin njihovog održavanja tek treba da bude izabran.

Kačinjski, lider stranke Pravo i pravda, i predsednik male stranke u vladajućoj konzervativnoj koaliciji Jaroslav Govin nazvali su njihovu odluku “rešenjem koje će Poljacima garantovati priliku da učestvuju na demokratskim izborima”.

Predsednički izbori su pre više meseci zakazani za 10. maj, ali su pandemija korona virusa i zbog nje uvedena zabrana kretanja poremetili pripreme za njihovo održavanje.

Dogovor o alternativnom rešenju nije postignut usled oštrih sukoba vlasti i njenih protivnika koji su tražili odlaganje izbora zbog opasnosti od širenja zaraze korona virusom.

Stranka Kačinjskog je želela da izbori budu održani 10. maja, ali glasanjem putem pošte. Medjutim, mnogi u Poljskoj su izrazili zabrinutost da izbori možda ne bi bili pošteni zbog takvog glasanja.

Neslaganje Kačinjskog i Govina pretilo je izbijanju veće političke krize, a njihov dogovor nagoveštava da je ona za sada izbegnuta.

Predsednik Poljske Andžej Duda najavio je da će se na izborima boriti za drugi mandat.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.