Palmer: Dejton dva nije u planu američke politike

Izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao je danas da eventualni novi sporazum o Bosni i Hercegovini, takozvani “Dejton dva”, nije u fokusu američke politike.

“Ne mislim da je ‘Dejton dva’ neophodan, niti da je fokus američke politike i angažmana u regionu”, rekao je Palmer prilikom gostovanja na sarajevskoj televiziji N1.

On je naveo da “ne bi optuživao Dejtonski sporazum za nefunkcionalnost vlasti u BiH”.

“Ne radi se tu o ustavu i Dejtonu, nego o liderima u BiH koje gradjani biraju da vode zemlju (…) Lideri treba da prihvate svoju odgovornost i rade na nalaženju kompromisa u vodjenju zemlje”, izjavio je američki diplomata.

Palmer je naveo da SAD sa srpskim članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom komuniciraju iako je pod američkim sankcijama jer poštuju instituciju predsedništva.

“Poštujemo tu instituciju i sastajemo se s njim u tom kapacitetu, da bismo razgovarali o zabrinutostima SAD i načinima kako da pomognemo evropskom putu i šta Dodik može da učini tim povodom”, rekao je Palmer.

Prema njegovim rečima, Dodik je na crnu listu stavljen jer je osporavao Dejtonski sporazum i da bi SAD “bile srećne” da mogu da ga s te liste skinu.

“Sankcije različitih nivoa su instrument SAD u promovisanju njihovih ciljeva za BiH. One se ne koriste lako, mnogo se razmišlja o njima, ali ne oklevamo da ih upotrebimo ako pomažu ciljevima o budućnosti BiH”, naveo je Palmer.

 Želimo da Zapadni Balkan vidi SAD kao izabranog partnera
Metju Palmer rekao je danas u Sarajevu da je Zapadni Balkan i dalje prioritet američke spoljne politike i da Vašington želi da zemlje regiona gledaju na SAD i EU kao na “partnere koje su same izabrale”.

U intervjuu za sarajevski studio Televizije N1, Palmer je rekao da SAD žele da Zapadni Balkan postane deo “porodice evropskih zemalja” i da u to ulažu značajan politički i drugi kapital.

Američki diplomata je odbio da komentariše nedavni izveštaj Pentagona o porastu uticaja Rusije u Srbiji i rekao da SAD sebe vide kao partnere svih zemalja regiona, pa tako i Srbije.

“Mislim da smo za sve na Zapadnom Balkanu bolji partneri od Rusije, i učinićemo sve da to jasno kažemo liderima i gradjanima regiona”, izjavio je Palmer.

Dodao je da SAD smatraju da oslanjanje Srbije na rusku vojsku “nije dobro za napredak”.

On je ipak rekao i da SAD imaju blisku vojnu saradnju sa Srbijom i da će nastaviti da rade na produbljavanju te saradnje.

Po njegovim rečima, ciljevi SAD se podudaraju s ciljevima zemalja Balkana: članstvo u EU kao i u NATO, osim u slučaju Srbije, a Vašington će podržati Zapadni Balkan u tim težnjama.
Reagovaćemo na podrivanje teritorijalnog integriteta BiH
Izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao je danas da SAD podržavaju suverenitet Bosne i Hercegovine i da će reagovati na pokušaje da se on naruši.

“Stav SAD je jasan, podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Reagovaćemo na sve akte ili nastojanja koji na bilo koji način podrivaju temelje teritorijalnog integriteta BiH”, rekao je Palmer prilikom gostovanja na sarajevskoj televiziji N1.

Prema njegovim rečima, cilj SAD je jačanje institucija BiH da bi ta zemlja mogla zadovoljiti kriterijume za članstvo u EU.

Upitan o navodima da je srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik najveći ruski saveznik u regionu, Palmer je rekao da “ne želi da personalizuje stvari”.

“SAD imaju ciljeve na Zapadnom Balkanu i  u svojim odnosima s BiH. Sa svim relevantnim vlastima želimo da radimo na evropskoj budućnosti za gradjane i to je ono što gradjani žele za sebe, da lideri na tome rade”, izjavio je Palmer i dodao da SAD na tim ciljevima rade “s partnerima koje imaju”.

On je naveo i da su neke odluke i izjave koje dolaze iz Republike Srpske “problematične”.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.