Palmer: SAD podržavaju mali Šengen, to je obećavajuća inicijativa

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas u Ženevi da je saradnja Srbije, Severne Makedonije i Albanije na uspostavljanju „malog Šengena“ obećavajuća inicijativa koju SAD podržavaju i ocenio da u njoj ima mesta i za Crnu Goru, BiH i Kosovo.

Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Na sastanku Strateškog dijaloga o Zapadnom Balkanu, u ogranizaciji Svetskog ekonomskog foruma, Palmer je ocenio da je saradnja te tri zemlje odlična i da „pokazuje odlučnost lidera iz regiona da preuzimaju odgovornost za svoju sudbinu i budućnost“.

„Ta arhitektura je i dalje otvorena, tu ima mesta za Crnu Goru, BiH, Kosovo, to je obećavajuća inicijativa koja ima našu podršku. Mi smo posvećeni radu i saradnji s liderima Zapadnog Balkana kako bi taj region napredovao“, rekao je Palmer, koji je i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, potpisali su 10. oktobra u Novom Sadu deklaraciju o namerama za uspostavljanje „malog Šengena“, kako bi se osigurala implementacija četiri međunarodno prihvaćene ključne slobode kretanja – ljudi, roba, usluga i kapitala. Oni će sutra na Ohridu nastaviti razgovor o uspostavljanju „malog Šengena“.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.