Plan oporavka EU: Merkel i Fon der Lajen traže brz dogovor

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i nemačka kancelarka Angela Merkel zatražile su večeras od svojih evropskih partnera da brzo postignu dogovor o planu oporavka Unije.

“Svaki dan se računa” i “da bi taj džinovski zadatak bio obavljen, svaka država-članica mora da gleda dalje od svojih sitnih interesa”, rekla je Fon der Lajen tokom video-konferencije za štampu s nemačkom liderkom.

“Bilo bi dobro da se dogovor postigne u julu. Ako nam bude trebalo više vremena, što ne bi bila dobra opcija, trebalo bi da nastavimo rad” na tome, rekla je Merkel.

Samit lidera EU zakazan je za 17. i 18. jul u Briselu, prvi “licem u lice” za 27 članica Unije od izbijanjaa pandemije. Tu će se raditi na jednoglasnom usvajanju plana oporavka od 750 milijardi evra koji je predložila Evropska komisija.

“Moramo da postignemo dogovor tokom leta. Apsolutno ne mogu da zamislim drugu opciju”, dodala je Merkel, čija je zemlja upravo preuzela rotirajuće predsedavanje EU u narednih šest meseci.

Plan oporavka koji će prvenstveno koristiti zemljama juga koje je najviše pogodila kriza KOVID-19, budi mnoge rezerve u četiri države koje su dobile nadimak “štedljive”: Holandija, Austrija, Švedska i Danska.

Nemačka liderka je sugerisala da kontroverzno pitanje povezivanja davanja evropskih sredstava i poštovanja pravne države nije njen prioritet.

“Da bismo mogli povezati pitanje fondova i pravne države (…), prvo moramo imati sredstva”, upozorila je Merkel. “I zato će 17. i 18. jula to pitanje (sredstava) biti u centru pažnje”.

Važno je da se sredstva EU “upotrebljavaju na odgovarajući način”, rekla je Fon der Lajen koja je iz Brisela gpvprila na konferenciji za novinare, dok je Merkel bila u Berlinu.

Naglašavajući da bi trebalo zaustaviti kršenje vladavine zakona, Fon der Lajen je rekla da time “niko nije ciljan” i da je to u interesu svih država članica EU.

Poštovanje pravne države već je godinama na dnevnom redu EU.

U toku je postupak za kažnjavanje Poljske i Mađarske zbog povreda tog principa, što bi moglo dovesti do toga da one izgube pravo glasa na nivou EU.

U 2018. godini Evropska komisija je već predložila da se uspostavi veza između dvanja evropskih sredstava i poštovanja vladavine zakona.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.