Plenković zbog imovinske afere smenio ministra zdravstva

Premijer Hrvatske Andrej Plenković smenio je ministra zdravstva Milana Kujundžića koji se našao u centru imovinske afere, potvrdjeno je jutros novinarima u vladi.

Kujundžić je juče na konferenciji za novinare rekao da mu “moral ne dozvoljava da podnese ostavku” ali da je premijeru dao mandat na raspolaganje.

On je naglasio da je kriv zbog pogrešnog ispunjavanja imovinske kartice, ali je ocenio da se radi o “normotehničkim greškama” i da u sadržajnom smislu nije ništa pogrešio.

“Pravda je sporija od medijskih natpisa, ali je dostižna”, naglasio je Kujundžić koji se izvinio javnosti zbog “šlampavo popunjene imovinske kartice”.

Aferu je nazvao “orkestriranim napadom interesnih grupa” i najavio da će potražiti pravnu zaštitu.

Kujundžić se poslednjih dana suočava s kritikama pošto su pojedini hrvatski mediji objavili da je njegova imovinska karta puna nelogičnosti, zbog čega slučaj istražuje i Komisija za odlučivanje o sukobu interesa. Navodno postoji nesrazmera izmedju stvarne vrednosti imovine i one koja je navedena u imovinskoj kartici.

Već je nekoliko ministara u Vladi premijera Andreja Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) otišlo zbog afera, poslednji sada već bivši ministri uprave i državne imovine Lovro Kuščević i Goran Marić  zbog afera sa zemljištem i nekretninama.

Premijer i lider HDZ potom se odlučio za širu rekonstrukciju Vlade, pa je smenio još troje ministara, koji su imali izuzetno loš rejting u javnosti i za čija su se imena takodje vezivale afere –  potpredsednika vlade i ministra poljoprovede Tomislava Tolušića, ministarku regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac i ministarku za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku Nadu Murganić.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.