Pompeo se sastao sa novim sultanom Omana

Šef američke diplomatije Majk Pompeo sastao se danas u Muskatu sa novim sultanom Omana, Haitamom bin Tarekom na kraju turnere po Africi i Zalivu, javila je omanska agencija ONA.

Pompeo je prvi američki zvaničnik visokog ranga koji se sastao sa sultanom Haitamom od kada je došao na vlast posle smrti sultana Kabusa koji je preminuo 10. januara.

Haitam i Pompeo su razgovorali o bilateralnim odnosima, dodala je ONA.

Novi sultan koji ima 65 godina relativno je nepoznat na medjunarodnoj sceni, ali stručnjaci ističu njegovo iskustvo kao podsekretara u Ministarstvu spoljnih poslova i navode da ima isti stav o diplomatiji kao njegov prethodnik.

Oman, kao saveznik zapadnih zemalja, posebno SAD, negovao je za vreme sultana Kabusa, status neutralne zelmlje i otvorenost prema Iranu sa kojim ima dobre odnose.

Pompeo je stigao u Oman iz Rijada, bliskog američkog saveznika, gde je sa saudijskim princom prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom razgovarao o “kontinuiranoj pretnji koja dolazi iz Irana”.

Američki državni sekretar je pre posete Zalivu, boravio u Senegalu, Angoli i Etiopiji u okviru svoje prve afričke turneje.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.