Preminula glumica Mira Furlan – „heroina, krhka i snažna”

Mira Furlan

Potpis ispod fotografije,

Mira Furlan

Poznata filmska i televizijska glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini.

Vest o smrti glumice objavljena je na njenom zvaničnom Tviter nalogu.

Igrala je u mnogim jugoslovenskim filmovima, a tokom devedesetih godina karijeru je nastavila u Sjedinjenim Državama, gde je, između ostalog, glumila u poznatim TV serijama „Vavilon 5″ i „Izgubljeni”.

„Mira je bila najveća jugoslavenska i hrvatska glumica moje generacije.

„Krhka i snažna, krajnje osjetljiva i istovremeno hrabra žena”, kaže Rajko Grlić, hrvatski režiser pokušavajući da ukroti emocije.

Nemoguće je, a uz to i nepristojno, jedan život, a pogotovo takav kakav je imala Mira, sabijati u par odgovora, navodi on u pisanom odgovoru za BBC na srpskom.

Bila je, dodaje, „začuđujuće obrazovana i nadasve talentovana”.

„Posjedovala je istančan osjećaj za pravdu i snagu da, kao malo tko ovdje, javno govori o nepravdi.

„Imala je veliku karijeru i život koji ju, uz sve to, nimalo nije mazio. Bila je i takva će zauvijek ostati – prava heroina”, ističe režiser, koji je sa Mirom Furlan radio na filmovima „Za sreću je potrebno troje” i u „U raljama života”.

Vest o njenoj smrti rastužila je i reditelja iz Beograda Đorđa Kadijevića, autora serije Vuk Karadžić, u kojoj je Furlan imala zapaženu ulogu.

„Kaad sretnete takvu osobu, a to je retko, bilo u privatnom životu, bilo profesionalnom, to ostaje trajno.

„Znak Mire Furlan nikada neće izbledeti u meni”, kaže Kadijević za BBC.

Opisuje je kao „ne samo dobru glumicu, već univerzalno darovitu i izuzetnu ličnost”.

Kada je igrala u seriji, kaže, bila je „u cvetu lepote”.

Kao reditelj je, dodaje, od nje dobijao više nego što je i hteo i tražio.

„Njen dolazak se osetio u ekipi, zbog njene pojave i zračenja, nešto što isijava iz čoveka i nemoguće je rečima iskazati.

„To osećate tako što ako sedimo u jednoj prostoriji, a ona uđe osećate jednu bitnu promenu”, ističe Kadijević.

Varajeti prenosi da je Mira Furlan preminula u sredu, a autor serije Vavilon 5 Majkl Stražinski je na društvenim mrežama objavio da je njeno zdravlje duže vreme u lošem stanju, ali „nadali su se da će se poboljšati”.

„Ovo je noć je velike tuge, jer je naša prijateljica i drugarica otišla putem na kojem sada ne možemo da je pratimo.

„Ali stići ćemo je vremenom i verujem da će i imati mnogo toga da nam ispriča i mnogo novih uloga da podeli sa univerzumom”, napisao je Stražinski.

Rođena je u Zagrebu 1955. godine.

Mira Furlan je bila članica Hrvatskog narodnog kazališta, a pamte se njene uloge u filmovima Otac na službenom putu, U raljama života, Za sreću je potrebno troje, Lepota poroka.

Bile su zapažene i njene uloge u TV serijama Velo misto i Bolji život.

Sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem, preselila se u SAD 1991. godine zbog krize u Jugoslaviji.

Već 1993. godine je u seriji Vavilon 5 tumačila ulogu Delen, što ju je proslavilo u Americi.

Od 2004. do 2008. glumila je u američkoj seriji Izgubljeni kao Danijel Ruso, koja je zabeležila planetarni uspeh, a bila je izuzetno gledana i u Srbiji.

U Hrvatsku se vratila 2002. godine, kada je glumila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija.

Po povratku na prostore bivše Jugoslavije, Mira Furlan je glumila i u srpskim filmovima i serijama, a najviše se ističu uloge u filmu Turneja i TV seriji Vratiće se rode.

Povremeno je pisala kolumnu za splitski magazin Feral tribjun.

Šta je Mira Furlan govorila o seksualnom zlostavljanju?

Za nju se govorilo da je jedna od glumica koja se u eri jugoslovenskog filma najviše puta skidala.

„Naši domaći reditelji nisu znali što raditi s glumicama osim da ih skidaju. Tako da to nije bila neka posebna novost”, rekla je glumica u intervjuu listu Danas 2018. godine.

Mira Furlan ostaće upamćena po ulozi u filmu Lepota poroka reditelja Živka Nikolića krajem 1980-ih, koji je nagrađen Zlanom arenom na festivalu u Puli, što se smatralo jednom od najprestižnijih priznanja u jugoslovenskoj filmskoj umetnosti.

Film prikazuje seksualno oslobađanje žene iz Crne Gore (Mira Furlan) koja napušta supruga (Mima Karadžić) i dete zbog sezonskog posla u nudističkom kampu, a sve u vreme rastakanja tadašnjeg društvenog sistema.

Patrijarhalni brakovi se tresu iz temelja, ustaljene norme ruše, kumstva i bratstva raspadaju u glibu hipokrizije i koristoljublja. a Nikolić svoje likove sučeljava na više mesta, u više planova. Što su bliži jedni drugima (kumovi, supružnici), sukobi su dublji, manipulacija veća.

„Nisam sigurna da li je bilo ko i primetio razliku između uobičajenog bezrazložnog, voajerskog, prostačkog, eksploatatorskog seksualizovanja žena na našem filmu od Živkovog pokušaja da u ovom filmu progovori iz pozicije žene kao potpunog autsajdera u društvu”, rekla je Mira Furlan za Danas.

Upoređujući Ameriku sa nekadašnjom Jugoslavijom, Mira Furlan je primetila da je je odgojana u duhu ravnopravnosti žena i muškaraca, ali da je nepravde videla i tada.

„I ja sam se, kao i sve žene građani, od detinjstva naučila da ne vidim prostačke poglede, da ne čujem ponižavajuće komentare, ne obazirem se na uvrede.

„Seksualno uznemiravanje je bio vazduh koji smo udisali, nešto što si morao da shvatiš kao činjenicu s kojom se živi, kao zagađenje vazduha, na primet, inače se nije moglo opstati.

„Uglavnom smo sve radili da bismo zaštitili muškarce od njihovog vlastitog samoponiženja.

„Što je neverovatno: bilo je nekako važnije da nasilnikune bude neugodno nego da mu se, recimo, udari šamar.

„U tom smislu smo svi, i žene i muškarci, zapravo podupirali seksistički sistem ugnjetavanja žena. Ali ja nisam imala nikakve sumnje da ću JA da pobedim sve te glupe prepreke i da ću pokazati svetu da sam isto toliko vredna kao i bilo koji muškarac”, govorila je Mira Furlan.

Reagovanja na društvenim mrežama

Mnogi su izrazili žaljenje zbog smrti poznate glumice.

„Počivaj u miru, nedstajaćeš nam. Najdublje saučešće njenoj porodici i prijateljima”.

„Naći ćete me u sledećem životu, ako ne u ovom”, piše na Tviter nalogu ljubitelja serije Izgubljeni.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Related posts