Priština povukla zahtev za prijem u članstvo Interpola

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj, uputio je danas pismo Skupštini Interpola u kojem je naveo da Priština povlači zahtev za prijem u članstvo međunarodne policijske organizacije.

Ilustracija Foto: Kosovo-Police/FB

„Imajući u vidu, da su na Kosovu 6. oktobra organizovani izbori za parlament, ljubazno vas molim da zahtev za našu aplikaciju za članstvo bude odložen do sledećeg zasedanja Generalne Skupštine Interpola“, naveo je Haradinaj u pismu a preneo portal Kosovo onlajn.

U Čileu se do 18. oktobra održava 88. Generalna skupština Interpola na kojoj je prema ranijim najavama, jedna od tačaka dnevnog reda trebalo da bude i zahtev Prištine za prijem u tu organizaciju.

Haradinaj je pismo uputio Generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku i predsedniku izvršnog odbora te međunarodne policijske organizacije Kim Jong Jangu u kome ih obaveštava da im piše zbog aplikacije koju je Kosovo uputilo za članstvo, a povodom sednice koja se održava u Čileu.

Kako je naveo, kosovska policija radi po međunarodnim standardima i „jedna je od najsposobnijih policijskih snaga na Zapadnom Balkanu“.

Dodao je i da kosovska policija uspešno učestvuje u zajedničkim akcijama sa Europolom, te da je potpisala više od 80 sporazuma sa 19 zemalja.

Haradinaj je kazao da Kosovo ostaje privrženo misiji i vrednostima Interpola, kao i da će nastaviti da sprovodi međunarodni zakon, posebno u borbi protiv terorizma, ekstremizma, trafikinga i ostalog međunarodnog kriminala.

Član Glavnog odbora SNS Bratislav Jugović rekao je da je povlačenje zahteva prištinskih vlasti da takozvano Kosovo postane članica Interpola pokazatelj da je delegacija Srbije predvođena ministrom Stefanovićem otišla u Čile veoma dobro pripremljena i nezaustavljiva u nameri da kriminalcima i teroristima onemoguće da budu policajci.

„Ovo je velika pobeda Srbije i pokazatelj zbog čega se mediji finansirani iz istih ambasada čije zemlje se zalažu da takozvano Kosovo postane članica Interpola brutalno obrušavaju na ministra Stefanovića. U ovoj teškoj utakmici Vučić je igrao na svog najodanijeg saboraca uveren da će on doneti važnu pobedu Srbije iz Čilea. Čestitke delegaciji Srbije, ministru Stefanoviću kao i Vladi Republike Srbije koja uprkos brojnim smetnjama ne okleva da zadrži kurs koji je uspostavio predsednik Aleksandar Vučić“, navodi se u saopštenju Bratislava Jugovića.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.