PSG: Zavod da povuče saglasnost za izgradnju gondole

Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je danas Republički zavod za zaštitu spomenika kulture da povuče saglasnosti na projekat izgradnje žičare na Kalemegdanu, u skladu sa zahtevima svojih stručnjaka i time, kako se navodi, vrati odlučujući integritet u međunarodnoj sferi zaštite kulturnih dobara.

Foto: Ne davimo Beograd

PSG u saopštenju, takođe, poziva sve međunarodne i republičke institucije da se problemu u vezi sa tvrđavom Novo brdo, jednim od najznačajnijih srpskih srednjevekovnih gradova na Kosovu, posvete na stručan i brižan način, u skladu sa konvencijama o zaštiti kulturnih dobara i nadležnim zakonskim regulativama.

Time je PSG regovao na medijske natpise i video snimke rušenja dela zidova tvrđave Novo brdo. „Ukoliko je uzrok tome nedavna rekonstrukcija tvrđave, nepredviđene probleme treba otkloniti sa punom pažnjom i profesionalnim nadzorom, a u skladu sa pravilima struke i ugovorenom garancijom radova“, navodi se u saopštenju stranke.

Ukazuje se i na to da tvrđava Novo Brdo i dalje trpi posledice nestručnog odnosa. „Upotreba teške mehanizacije za rušenje rekonstruisanih zidova je odraz preteranog, neumerenog i neprofesionalnog pristupa kulturnim dobrima a tišina nadležnih institucija pokazuje nespremnost i slabost da se stane u odbranu značaja ovog spomenika i struke u celini“, smatraju iz Pokreta slobodih građana.

PSG poziva Republički zavod za zaštitu spomenika kulture da jasno iznese svoj stav u ovoj situaciji i traži ponovno uključivanje u donošenje odluka u vezi sa spomenicima na Kosovu i Metohiji.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.