SAD nudi 15 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Madura

Američki Stejt department je danas ponudio 15 miliona dolara za informaciju koja će dovesti do hapšenja ili osude predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

“Stejt department nudi nagradu do 15 miliona dolara za informaciju povezanu sa Nikolasom Madurom”, kaže se u saopštenju, prenosi radio Slobodna Evropa.

Ovo saopštenje usledilo je nakon što je američko ministarstvo pravde SAD objavilo da sprema optužnicu protiv Madura i nekoliko zvaničnika Venecuele zbog narko-terorizma.

Maduro je preuzeo dužnost predsednika Venecuele prvi put 2013, a u januaru 2019. je položio zakletvu za drugi mandat, bez obzira što su izbori u maju 2018. bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o nameštanju glasova.

Ova nekada bogata zemlja suočava se sa ozbiljnom političkom i ekonomskom krizom zbog koje je oko četiri miliona njenih građana zatražilo azil.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, opozicioni lider i predsednik Narodne skupštine Huan Gvaido se 23. januara 2019. samoproglasio za prelaznog predsednika Venecuele, a prvo su ga priznale SAD a zatim više latinoameričkih i država Evropske unije.

Madura podržavaju Rusija, Kina, Turska i još nekoliko država.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.