SAD pozivaju Avganistance da odbace sporove i fokusiraju se na virus

Američki mirovni izaslanik za Avganistan Zalmai Kalilzad pozvao je danas protivničke lidere te zemlje da zanemare razlike u borbi protiv pandemije korona virusa i unaprede zastoj mirovnog sporazuma potpisanog sa talibanima početkom ove godine.

“Blagostanje avganistanskog naroda i same zemlje zavise od svih strana koje maksimalno treba da se posvete borbi protiv pandemije COVID-19, zajedničkog neprijatelja svih”, napisao je na Tviteru Kalilzad.

On je rekao da predsednik Avganistana Ašraf Gani i njegov rival Abdulah Abdulah, koji su sebe proglasili pobednicima na septembarskim izborima, “trebalo da stave interes zemlje ispred svojih” za vreme muslimanskog svetog meseca ramazana, koji je počeo prošle nedelje.

Pozvao je vladu i talibane da razmene zarobljenike što je deo američko-talibanskog mirovnog sporazuma potpisanog u februaru.

Sporazumom je predvidjeno oslobadjanje 5.000 zarobljenika talibana i 1.000 članova vladinog osoblja koje drže pobunjenici.

Do danas, Gani je pustio 550 pritvorenika na osnovu starosti i osetljivosti na virus, a talibani se nisu izjasnili da li su to oni koji su obuhvaćeni sporazumom.

Talibani su oslobodili 60 zarobljenika.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahed rekao je danas da je pobunjenička grupa spremna da pregovara o prekidu vatre širom zemlje.

Prema sporazumu pregovori je trebalo da počnu još 10. marta, ali su još uvek na čekanju zbog političkih nesuglasica u Kabulu.

Talibani nastavljaju sa napadima na bezbednosne položaje, čak i dok SAD i NATO nastavljaju sa povlačenjem trupa koje bi trebalo da bude završeno naredne godine.

Talibani su izveli 2.804 napada od potpisivanja sporazuma, izjavio je juče portparol  Saveta za nacionalnu bezbednost Džavid Fajsal.

Medjutim, talibani ne napadaju američke ili NATO trupe, koji kažu da će i dalje pomagati avganistanske snage.

U medjuvremenu, Avganistan je prijavio 1.463 infekcije i 47 smrtnih slučajeva od novog korona virusa.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.