BETA

Sastanak SAD-Kina o klimi radi pripreme svetskog skupa UN u Dubaiju

Sastanak SAD-Kina o klimi radi pripreme svetskog skupa UN u Dubaiju


Klimatske promene
| Izvor: Beta-AFP
| 02.11.2023

|
access_time
20:00

SAD i Kina, dve zemlje sa najvećom emisijom ugljendioksida na svetu, razgovaraće ovog vikenda u Kaliforniji o pripremi za Konferenciju UN o klimi COP28 koja će krajem novembra biti u Dubaiju, saopštio je Stejt separtment. 

Pre očekivane posete kineskog predsednika Si Đinpinga SAD američki izaslanik za klimu Džon Keri će u subotu  kod Palm Springs sa svojim kineskim kolegom Sieom Dženhuom razgovarati o “pojačanim ambicijama za zaštitu klime” i o merama da se osigura uspeh COP28, saopštio je Stejt department.

SAD i Kina su zajedno odgovorne za gotovo polovinu svetske “emisije gasova sa efektom staklene bašte”.

Oko 200 zemalja će se 30. novembra okupiti u Dubaiju na Konferenciji UN o klimi, pred kraj godine s rekordnim porastom temperature, povećanim brojem požara i prirodnih katastrofa što sve izaziva zabrinutost sveta.

Jedno od glavnih pitanja na samitu u Dubaiju će biti definisanje obrisa fonda zasad nazvanog “Gubici i štete” načelno dogovorenog na prethodnoj konferenciji o klimi COP27, koji treba da obešteti najsiromašnije zemlje suočene s posledicama klimatskih promena.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena se ne protivi ovom fondu, ali traži da mu Kina doprinosi zajedno s razvijenim zemljama.

Peking koji sebe često prikazuje kao “glas zemalja u razvoju”, kritikuje što u ime zaštite klime te zemlje dospevaju pod ograničenja koja ometaju njihov razvoj.

Teme