Škeljzen Malići: Nova generacija kosovskih političara stupa na vlast

Kosovski publicista za Danas o ishodima tek okončanih izbora u nekadašnjoj južnoj srpskoj pokrajini

Pobeda Albina Kurtija je značajna prekretnica u kosovskoj politici.

Škeljzen Malići

Na scenu stupa nova generacija kosovskih političara, gde Kurti nije sam. I ekipa DSK, koja je praktično u fotofinišu zaostala nekoliko promila iza Pokreta Samoopredeljenje, takođe je jako podmlađena ekipa, na čelu sa Vjosom Osmani, koja je posmatrana kao favoritkinja za premijersko mesto, ocenjuje u razgovoru za Danas Škeljzen Malići, kosovski pisac i filozof, tek okončane izbore na Kosovu.

* Šta cenite, s kim će da pravi buduću vlast?

– Najverovatnije sa DSK, oni su bili u ozbiljnim pregovorima oko predizborne koalicije, ali se nisu složili oko toga ko treba da bude premijer. Sada će pregovaračke pozicije biti jasnije, Kurti je dobio više glasova i neće odustati od premijerskog položaja, ali i ako se to pitanje brzo reši, ostaće dogovaranje oko programa koalicije, gde ovi subjekti u mnogim stvarima nemaju isto mišljenje. Zapravo, Vjosu Osmani su ranije često smatrali veoma bliskom Pokretu Samoopredeljenje, pa bi ona mogla lako naći zajednički jezik sa Kurtijem, ali je pitanje kako će reagovati stara garda partije Ibrahima Rugova po osetljivim pitanjima oko koje su u prošlosti imali velike sukobe i potpuno suprotna mišljenja. Kurti je svoje prve uspehe postigao kritikujući podjednako vlast i korupciju DSK i DPK. Na primer, bio je oštri protivnik ranijeg premijera Isa Mustafe oko pitanje demarkacije Kosova sa Crnom Gorom, Briselskog dijaloga sa Srbijom i, naročito, sporazumu potpisanom oko formiranja Zajednice srpskih opština, koje je Kurti smatrao trojanskim konjem, odnosno instaliranje nove Republike Srpske na Severu Kosova, koja bi blokirala normalan razvoj kosovske države.

Doduše, u prethodne dve godine Kurti i Mustafa su dobro sarađivali kao opozicija vlade Haradinaja, pa su ranije oštre polemičke konfrontacije značajno ublažene, ali nikako ne i prevazilažene.

* Da li mislite da će Kurti sarađivati sa međunarodnom zajednicom u vezi sa ključnim državnim pitanjem kosova – sa EU i SAD?

– U ovom trenutku teško je predvideti kako će se postaviti Kurti prema SAD i EU. On je u poslednje vreme i u kampanji davao znakove da je ublažio stavove, dodvoravao se i Zapadu do izvesne mere, ali je teško oceniti da li je to bila predizborna mimikrija ili suštinski zaokret. Mnogi ne veruju u takvu transformaciju, odnosno, ako do nje i dođe, on neće više biti isti, radikalni i beskompromisni političar. Kada je reč o zapadnim saveznicima bez kojih i ne bi bilo nezavisnog Kosova, Kurtiju je nemoguće da duže ostane na vlasti ako ne popravi odnose sa SAD i EU. Isključeno je da će Zapad pristati da razgovara sa njim na principima njegove retorike. Nisam siguran da će mu Zapad dati i vremena da se prilagodi. Neke stvari on treba da učini odmah, kao što je pristupanje dijalogu, suspenziji takse od 100 posto za uvoz roba iz Srbije i BiH ili pokazivanje kooperativnosti oko sveobuhvatnog i obavezujućeg sporazuma oko Kosova. On je u pobedničkom govoru i dalje insistirao na poznatim tvrdim stavovima oko ravnopravnog dijaloga bez uslova koja je slična poziciji Haradinaja, bivši premijer je zapravo na Kurtijevim idejama gradio svoj populistički radikalizam. Ako on tu napravi nekakav rez, to će biti veliko odstupanje, kao što je Haradinaj bio prisiljen da prihvati „izdajničku“ demarkaciju granice sa Crnom Gorom.

* Na koji način će se vlast Aljbina Kurtija odnositi prema Srbiji?

– Ako uopšte bude na vlasti, Kurti treba da se usaglasi sa DSK oko suštine dijaloga, i onoga što je urađeno u Briselu (a što je bila i zasluga kooperativnosti DSK), kao i da prihvati neku od novih kompromisnih ideja na kojima se zasnivaju inicijative Zapada, naročito SAD, oko nastavka dijaloga, uključujući tu možda i neke od ideja koje su prošle godine protežirali predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači. Što se tiče nivoa dijaloga, Kurti kao premijer mora računati i sa formulom pariteta u predstavljanju, zbog čega su Tači i Vučić bili preuzeli briselski dijalog od premijera. Jedan od ustupaka koji može učiniti Kurti je da prihvati ovu ideju pariteta predstavljanja, vraćajući Tačija na glavnu scenu iz koje je poslednjim meseci bio marginalizovan. Time bi izbegao da se sreće sa Vučićem, i da odgovornost za bolne kompromise ostane na Tačiju i Zapadu. Možda će Kurti pristati i na to, zarad vlasti. To je ponekad lakše učiniti nego zamisliti, kao kada se prvi put pojavio sa kravatom kako bi stavio do znanja da nije vise ulični pobunjenik, koji protivnike gađa jajima, prevrće srpske kamione i vozila UNMIK-a, baca suzavac na kolege poslanike, pa je verovatno bio i podstrekač noćnog bacanja granate na zgradu Skupštine Kosova.

* Šta možemo da očekujemo načelno u narednom periodu Kurtijeve vlasti na Kosovu? Šta će se pomeriti nabolje, a šta mislite da će krenuti nagore, u odnosu na aktuelno stanje?

– Aktuelno stanje je bilo toliko loše da će šta god da učini Kurti sa koalicionim partnerima biti osveženje. Samo što je teško predvideti konkretne korake. Ako se zaista koncentriše na borbu protiv korupcije, uspostavljanju pravnog poretka, popravljanje zdravstva, socijalno osiguranje i pametna ulaganja u razvoj, učinio bi uslugu i onima koji za njega nisu glasali.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.