Šta opozicija planira dan posle bojkota izbora?

Bojkot izbora, nekoliko meseci, uoči održavanja, od strane najvećeg dela takozvane „prave“ opozicije, postaje sve izvesniji.

Foto: FoNet/AP

Izvesnost koja u vezi sa tom temom izostaje jeste šta je plan nakon bojkota. Pokušali smo da saznamo da li među strankama i organizacijama koje zagovaraju bojkot postoje sastanci, odnosno da li se uopšte razgovara o „danu posle“. U serijalu Danasa razgovaraćemo sa predstavnicima opozicije o tome šta je njihov plan za dan posle izbora. Danas na to pitanje odgovaraju Radovan Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd i Janko Veselinović iz Pokreta za preokret.

I dok naš prvi sagovornik smatra da bi dan nakon bojkota izbora trebalo tražiti raspisivanje novih, Veselinović naznačava, iako ne direktno, okretanje vojske i policije na stranu demonstranata i protivnika režima Aleksandra Vučića.

– Vlast je obesmislila rad svih demokratskih institucija. Parlament suštinski ne postoji. Zakoni se krše bez posledica ili usvajaju novi kako bi se ekipi omogućila zarada, a strogoća se trenira na najugroženijima. Mediji su ili pod apsolutnom kontrolom i prenose samo ružičastu sliku realnosti ili su čak zloupotrebljeni kako bi gušili svaku vrstu kritike i nad političkim neistomišljenicima vlasti vršili nasilje – ističe Radomir Lazović za naš list.

U takvim uslovima, kaže on, borba za demokratizaciju zemlje treba da počne delegitimizacijom privida demokratije koji se vlast trudi da održi.

– Kako bi bojkot uspeo neophodna je velika mobilizacija građana u aktivno suprotstavljanje mahinacijama vlasti. Dan nakon, ovu energiju treba usmeriti na borbu za prihvatanje uslova koje su eksperti, civilno društvo i svi opozicioni akteri već izneli, i zahtevanje raspisivanja fer i poštenih izbora na svim nivoima. Mislim da ključ uspeha ove borbe leži u tome da li će građani prepoznati da je demokratizacija zemlje direktno povezana sa uslovima života i rada svih naših građana. Ukoliko energiju bojkota uspemo direktno da povežemo sa životnim pitanjima ljudi, siromaštvom, uslovima života, lečenja, obrazovanja, možemo očekivati uspeh i pobedu – zaključuje Lazović za Danas.

Pokret za preokret, kaže za naš list Janko Veselinović, čvrsto se drži Sporazuma sa narodom.

– To očekujemo i od ostalih potpisnika Sporazuma. U njemu jasno piše da će se pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata takvih „izbora“ smatrati aktom rušenja ustavnog poretka, da ćemo takvu vlast smatrati nelegitimnom i da ćemo se protiv nje boriti svim vrstama otpora i građanske neposlušnosti. Podsećam da su se potpisnici Sporazuma sa narodom obavezali da neće učestvovati na izborima ukoliko se ne obezbedi da oni budu slobodni i fer i da mediji budu slobodni najmanje šest meseci pre održavanja izbora – kaže Veselinović za Danas.

Dakle, dan posle izbora, nastavlja on, jeste dan nakon lažnih izbora i „izbora“ kojima se ruši ustavni poredak i prema njima ćemo se tako ponašati.

– Kao svuda u svetu kako se odnosi pobunjeni narod prema neustavnoj vlasti – smatra sagovornik Danasa.

Upitan po čemu će se te demonstracije razlikovati od ostalih, Veselinović kaže: „Po tome što je to kraj kakve takve legalnosti i period stvaranja lične vlasti, koja nema zakonsku, ni ustavnu podlogu. Znači da ni vojska, sudstvo ni policija ne bi trebali da štite tu uzurpaciju. U suprotnom delovi te strukture svrstali bi se u red rušitelja ustavnog poretka. Konkretne akcije će biti usaglašene kroz zajedničko delovanje pobunjenog naroda i opozicije.“

Lider Dveri Boško Obradović više puta je najavio da će na dan lažnih izbora opozicija organizovati miting ispred Skupštine Srbije.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.