Suroi: Razgovori sa Srbijom se ne mogu nastaviti bez punog unutrašnjeg konsenzusa na Kosovu

Izdavač Kohe ditore Fljaka Suroi danas je ocenila da se razgovori sa Srbijom ne mogu nastaviti bez punog unutrašnjeg konsenzusa na Kosovu.

Foto: Flaka Surroi / Facebook profile

„Konsenzusa ne može biti dok imamo predsednika koji je uzurpirao proces dijaloga, dok zemlja nema Vladu, dok još uvek ne znamo kada će se održati izbori“, napisala je Suroi na Fejsbuku reagujući na zahteve zemalja velike petorke za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije.

Prema njenim rečima razgovori se mogu nastaviti kada bude jasno odakle se krenulo, dok taksa koja je uspostavljena na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH, kako je ocenila, služi samo kao „umorno opravdanje Srbije da Kosovo proglasi kao nesarađujuću stranu, dok nastavlja da finansira paralelni sistem na Kosovu i kvari funkcionalnost države“

„Ne treba mnogo posmatranja da se vidi istina“, napisala je ona.

Vlade zemalja Kvinte pozvale su danas Srbiju i Kosovo da što je moguće brže obnove dijalog pod okriljem EU i da se uzdrže od koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma „neophodnog obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija“.

U zajedničkom saopštenju, vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD navele su da su spremne da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju svoju ulogu u postizanju dogovora Srbije i Kosova, ali da to ne mogu da učine „dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, dok ne uklone prepreke i ne nastave da razgovaraju“.

„Za Kosovo to znači ukidanje taksi (na uvoz robe) koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova“, navodi se u saopštenju koje je medijima prosledila Ambasada SAD u Beogradu.

Vlade pet zemalja su navele da je „posle godina stagnacije došlo vreme da se stavi tačka na sukobe iz devedesetih“ i da se „kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije“.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.