Švajcarska diskretno proslavila nacionalni praznik

Švajcarska je danas organizovala diskretnu proslavu nacionalnog praznika, a predsednica Simoneta Somaruga je izjavila da je kriza izazvana korona virusom daleko od završetka.

Na današnji dan, 1. avgusta 1291, potpisana je povelja kojom su se tri švajcarska kantona povezala u konfederaciju. Švajcarska danas ima 26 kantona.

Proslava je upriličena na poljani iznad Lucernskog jezera, gde je 1291. potpisan sporazum.

Prošle godine je ceremoniji prisustvovalo više od 2.000 ljudi, a ove godine ih je bilo samo 150. Švajcarska je zabranila okupljanja sa više od 1.000 ljudi.

Po jedna žena i muškarac iz svakog kantona kao i 54 radnika nužnih za funkcionisanje države tokom karantina odabrani su da prate predsednicu tokom proslave.

Somaruga je odala počast “svima koji su doprineli da Švajcarska ne prestane da funkcioniše tokom pandemije”. “Švajcarska stoji postojana, čvrsta i jedinstvena”, izjavila je Somaruga.

Švajcarska je do sada registrovala 35.323 slučaja zaraze korona virusom, a 1.706 Švajcaraca je umrlo od bolesti.

“Virus je još tu. Moramo živeti s njim dok čekamo vakcinu. Medjutim, imamo načina da ga prevazidjemo. Imamo sposobnost i volju, i bogata smo zemlja. Treba da ulažemo u inovacije, u infrastrukturu”, rekla je Somaruga.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.