SZO se nada nastavku saradnje sa SAD

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je danas želju da se nastavi saradnja sa SAD uprkos najavi američkog predsednika Donalda Trampa o prekidu veza sa ovom agencijom UN.

“Doprinos i velikodušnost američke vlade i gradjana svetskom zdravlju su već decenijama ogromni i pružili su veliku dobrobit javnom zdravlju širom sveta… SZO želi da se ta saradnja nastavi”, rekao je na virtuelnoj konferenciji za novinare Gebrejesus.

Tramp je u jeku pandemije korona virusa suspendovao finansiranje SZO koju optužuje za popustljivost prema Kini, a u petak je saopštio da SAD prekidaju veze sa ovom agencijom UN.

SAD će “sredstva preusmeriti na druge hitne i globalne potrebe javnog zdravlja koje to zaslužuju”, rekao je on novinarima.

Zdravstvena agencija UN, SZO je multilateralna institucija osnovana 1948. godine. Rad i misije ove ogromne mašinerije od 7.000 zaposlenih koji su prisutni u celom svetu, zavise od finansiranja država članica i od privatnih donacija.

SAD su sa 893 miliona dolara za period 2018/2019. glavni donator koji obezbedjuje 15 odsto budžeta SZO, ispred fondacije Bila i Melinde Gejts, Velike Britanije i Nemačke, i daleko ispred Kine i njenih 86 miliona.

Američke donacije uglavnom idu za Afriku i Bliski istok.

Oko trećina novca odlazi na borbu protiv vanrednih stanja u zdravstvu, a ostatak je namenjen prevashodno programima iskorenjivanja dečje paralize, poboljšanju pristupa zdravstvenim uslugama i prevenciji i borbi protiv epidemija.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.