Tramp smenio obaveštajnog zvaničnika zbog postupka impičmenta

Predsednik SAD Donald Tramp smenio je generalnog inspektora obaveštajne zajednice, tako gurajući u drugi plan nezavisnog regulatora koji je imao ključnu ulogu u njegovom impičmentu.

Tramp je obavestio Predstavnički dom i Senat o svojoj odluci da smeni Majkla Etkinsona. Etkinson je bio zadužen za žalbu uzbunjivača koja je pokrenula proces Tramopovog impičmenta prošle godine.

Smena Etkinsona, koja je deo šireg prekomponovanja obaveštajnih službi u vreme Trampovog mandata, vratila je impičment u centar pažnje u vreme dok se vlada bori sa širenjem korona virusa. U momentu smene obaveštajnog zvaničnika, broj mrtvih u SAD je prešao 7.000.

Tramp je u pismu Kongresu naveo da je “vitalno” da ima poverenja u ljude koji rade kao generalni inspektori da “to sa ovim inspektorom više nije slučaj”.

Predsednik nije ulazio u detalje, osim što je naveo da je “od ogromne važnosti da se promoviše ekonomija, efikasnost i efektivnost federalnih programa i aktivnosti”, kao i da su generalni inspektori ključni za ostvarenje tih ciljeva.

Navedeno je da će Etkinson napustiti funkciju za 30 dana i da će naknadno imenovati osobu “koja ima njegovo puno poverenje”.

Prema rečima dvojice kongresnih zvaničnika, Etkinson je poslat na odsustvo, što znači da više neće obavljati svoj posao. Jedan od tih zvaničnika je rekao da je inspektor o smeni obavešten sinoć.

Etkinson je prvi obavestio Kongres o prošlogodišnjoj prijavi anonimnog uzbunjivača u kojoj je opisan Trampov pritisak na Ukrajinu da istraži delovanje demokrate Džoa Bajdena i njegovog sina. Ta prijava je dovela do kongresne istrage i impičmenta predsednika.

Inspektor je kongresmene u septembru obavestio o postojanju prijave, rekavši da veruje da je stvar “urgentna” i “verodostojna”. Medjutim, tadašnji vršilac dužnosti direktora obaveštajnih službi Džozef Megvajer je rekao da nije mislio da prijava spada pod “urgentne” i pokušao da spreči da ona stigne do Kongresa.

Ta prijava je na kraju objavljena i otkriveno je da je Tramp u julu tražio od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da povede istragu o Bajdenu i sinu. Predstavnički dom je u septembru pokrenuo istragu, i tri meseca kasnije glasao za impičment predsednika. Senat je u februaru oslobodio Trampa odgovornosti.

Demokrate su brzo reagovale, optuživši Trampa da politizuje obaveštajne službe.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.