Tužioci zatražili da Mladić bude osudjen i za genocid u pet bosanskih opština

Tužilaštvo Medjunarodnog suda u Hagu zatražilo je danas da Ratko Mladić (77) bude osudjen za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još pet opština u BiH.

Haški tribunal je tog bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) i generala, 22. novembra 2017, osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tribunal je, medjutim, Mladić oslobodio krivice za genocid u još pet bosanskih opština.

Sada, tokom rasprave o žalbama na tu prvostepenu presudu, tužiteljka Lorel Bejg (Laurel Baig) ocenila je da je oslobadjajuća presuda bila greška prvostepenog veća.

Od Žalbenog veća, Bejg je zatražila da tu grešku ispravi i Mladića proglasi krivim za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Tužiteljka je podsetila da je prvostepeno veće većinom glasova ispravno zaključilo da su lokalni pripadnici srpskih snaga u tim opštinama imali “genocidnu nameru” da Muslimane i Hrvate unište kao etničke grupe.

Kao pogrešan, Bejg je, medjutim, označila zaključak prvostepene presude da nema dokaza da je Mladić delio tu “genocidnu nameru”.

U odsustvu direktnih dokaza, po tužiteljki, sudije su morale izvesti zaključak o Mladićevoj genocidnoj nameri iz težine, obima i sistematičnosti zločina koji su počinili mnogi medju njegovim podredjenim oficirima.

Kao pogrešan, Bejg je navela i zaključak iz presude da, iako je “veliki broj Muslimana i Hrvata ubijen ili su im nanete teške povrede”, oni nisu činili “značajan deo” tih etničkih grupa u opštinama, te da, stoga, nije ispunjen taj uslov za krivično delo genocida.

Na meti srpskih snaga u pet opština bilo je 129.000 nesrba, a to je jeste značajan deo populacije, tvrdila je tužiteljka. Mladićeve snage su, po zastupnici optužbe, te ljude masovno i sistematski progonile, nezakonito zatvarale, ubijale i mučile.

Na kraju dvodnevne rasprave o žalbama odbrane i optužbe na prvostepenu presudu, trebalo bi da se sudijama obrati i sam Mladić.

Po završetku rasprave, sudije će se povući na većanje, a pravosnažna presuda Mladiću očekuje se početkom iduće godine.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.