U subotu predstavljanje Deklaracije o budućnosti moderne evropske Srbije. SSP uveren da DS čvrsto stoji iza bojkota

U subotu će u Beogradu biti predstavljena Deklaracija o evropskoj budućnosti Srbije, u organizaciji “Srbije 21 – Centra za buduću Srbiju”, o kojoj će govoriti više narodnih poslanika, opozicionih političara, kao i predstavnici pojedinih nevladinih organizacija.

Deklaracija je sačinjena imajući u vidu da njeni inicijatori smatraju da je potrebno učiniti sve da Srbija krene prema ključnom cilju gradjenju društva koje ima čvrste unutrašnje demokratske temelje i institucije, a da bi za Srbiju bilo katastrofalno ako bi na bilo koji način bila relativizovana evropska budućnost i punopravno članstvo zemlje u Evropskoj uniji, rečeno je agenciji Beta.

O Deklaraciji će, izmedju ostalih, govoriti poslanice Gordana Čomić, Nataša Vučković i Vesna Marjanović, poslanici Nenad Konstantinović i Marko Djurišić, funkcioner Nove stranke Aris Movsesijan, zamenik predsednika PSG Petar Miletić, kao i predstavnici civilnog sektora.

U Deklaraciji se navodi da će njeni inicijatori i potpisinici “svaku relativizaciju važnosti evropskih integracija smatrati ugrožavanjem nacionalnih interesa”.

“Zaustavljanje, usporavanje, ili produžavanje evropskih integracija, iz unutrašnjih ili medjunarodnih razloga, bio bi trijumf neprijatelja Srbije neprijatelja demokratije, protivnika reformi, zagovornika nerešenih problema u regionu…”, piše, izmedju ostalog, u deklaraciji.

Potpisnici na ovaj način izlaze u javnost i zbog toga što smatraju da je vreme za rešavanje svih nerešenih pitanja u regionu a da “svako dalje odlaganje, posebno kroz održavanje stanja ‘zamrznutog konflikta’, samo još više doprinosi odlaganju našeg suočavanja s realnošću i okretanja razvoju i budućnosti”.

“Srbija može stati u red uredjenih, modernih i razvijenih država samo ako postane punopravna članica Evropske unije, sa demokratskim unutrašnjim uredjenjem, odgovornim i transparentnim institucijama i ekonomskim i društvenim odnosima postavljenim na evropskim principima, ljudskim pravima i dostignućima”, ističu autori Deklaracije.

Miljuš (SSP) o Deklaraciji o evropskoj budućnosti Srbiji: Uveren sam da DS čvrsto stoji iza bojkota

Član Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) Branko Miljuš nije danas želeo da komentariše najavu pojedinih predstavnika DS, SDS, Nove stranke i nevladinih organizacija da će uskoro predstaviti Deklaraciju o evropskoj budućnosti Srbije ali je izrazio uverenje da DS “kao jedan od osnivača Saveza za Srbiju, čvrsto stoji na stanovištu da će bojkotovati Vučićeve lažne izbore”.

“Ne znam šta piše u toj deklaraciji, šta je njen sadržaj i zato ne bih želeo da komentarišem, ali mislim da tu nema nikakvih problema i da Demokratska stranka čvrsto stoji na stanovištu da će bojkotovati Vučićeve lažne izbore, odnosno njihovo unutarstranačko prebrojavanje”, rekao je Miljuš novinarima u Beogradu odgovarajući na pitanje kako će novo grupisanje predstavnika opozicionih stranaka uticati na odluku Saveza za Srbiju o bojkotu izbora.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.