Ujedinjena DS: EU prvo da obavi konsultacije sa opozicijom, na redovne izbore ne izlazimo

Ujedinjena Demokratska stranka pozdravila je danas angažovanje EU i spremna je da zajedno sa drugim opozicionim strankama razgovara sa njenim predstavnicima o uslovima za slobodne i poštene izbore, koji bi bili uspostavljeni najmanje devet meseci pre raspisivanja sledećih izbora.

“Na Predsedništvu Ujedinjene Demokratske stranke smo se usaglasili i da je neophodno da se prethodno obave neposredni razgovori predstavnika opozicije sa predstavnicima EU o slobodnim i poštenim izborima. Smatramo da je prvo u takvim neposrednim razgovorima potrebno postaviti temelj za eventualni dijalog, budući da prethodni pokušaj dijaloga sa vlašću nije dao rezultate”, navedeno je u saopštenju Ujedinjene DS.

Kako se ističe, ti razgovori svakako ne bi uticali na njihovu odluku da ne učestvuju na predstojećim izborima u redovnom roku, s obzirom na to da je već isteklo vreme za ispunjavanje njihovih zahteva da je neophodno da prodje minimum devet meseci od uspostavljanja uslova za slobodne i poštene izbore do raspisivanja izbora.

“Odustajanje od postavljenog roka od minimum devet meseci normalnih političkih okolnosti bi obesmislilo ispunjavanje i bilo kog drugog zahteva opozicije”, ističe se u saopštenju.

Navodi se i da dijalog koji bi se vodio u kontekstu održavanja izbora u redovnom roku bi zapravo bilo samo pregovaranje sa vlašću o izlasku na neslobodne i nepoštene izbore, a u “takvoj farsi svakako neće da učestvuju”.

“Zato ćemo i narednih dana nastaviti da činimo svaki napor da ubedimo medjunarodne posrednike da je prihvatanje zahteva opozicije i roka od minimum devet meseci od postizanja sveobuhvatnog sporazuma o slobodnim i poštenim izborima pretpostavka normalizacije političkog života i vraćanja demokratije u Srbiju”, ističe Ujedinjena DS i poručuje da će u danima, nedeljama i mesecima koji su pred nama činiti sve što je u njenoj moći da dodje do pravih i poštenih izbora i kroz aktivnu kampanju bojkota.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.