UNS zahteva hitno puštanje Ane Lalić na slobodu

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je zbog hapšenja novinarke portala Nova.rs Ane Lalić i zatražilo da ona hitno bude puštena na slobodu.

UNS je podsetio da je Anu Lalić sinoć policija privela zbog članka o nedostatku zaštitne opreme za zdravstvene radnike u Kliničkom centru Vojvodine (KCV), na osnovu prijave rukovodstva te ustanove, koje tvrdi da je člankom “uznemirena javnost i narušen ugled” KCV-a.

“UNS podseća državne organe da vanredno stanje ne sme biti izgovor za gušenje slobode medija i poziva nadležnog javnog tužioca da pusti koleginicu Lalić na slobodu i odustane od daljeg krivičnog gonjenja. UNS naglašava da je KCV imao mogućnost da demantuje navode iz članka i da nije posao ni policije ni tužilaštva da ograničavaju izveštavanje medija i hapse novinare”, navodi se u saopštenju.

Oni dodaju i da je nedopustivo da policija zaplenjuje opremu novinara i zahteva da se hitno vrate Ani Lalić kompjuteri i telefoni, kao i da tužilaštvo u Zrenjaninu vrati kameru i telefone ekipi televizije KTV, koja je bila uhapšena prošle nedelje pod lažnom optužbom da se nije dezinfikovala pri ulasku u gradsku kuću.

UNS podseća sve medije da javnost izveštavaju tačno i pravovremeno, bez straha od pritisaka i da se obrate udruženju za savete i pomoć, uključujući i pravnu podršku.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.