Veritas: Na današnji dan ubijeno 15 srpskih civila i više desetina ranjeno kod Siska

Dokumentaciono informatvini centar Veritas je podsetio da su na današnji dan 1991. godine pripadnici policije i Zbora narodne garde Hrvatske upali i nasumično pucali po stanovnicima srpskih sela kod Siska, u Hrvatskoj, ubivši 15 i ranivši više desetina.

Veritas u saopštenju navodi da su ih u pohodu na srpska sela Blinjski Kut, Kinjačka, Brdjane, Čakale, Blinjska Greda, Bestrma i Trnjani zaustavili meštani sela Brdjani.

Centar navodi da do sada niko nije krivično odgovarao za zločin u capraškim selima.

Krivičnu prijavu porodica ubijenih protiv četvorice “zengovaca” zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odbacilo je u septembru 2006. Županijsko državno tužilaštvo u Sisku uz obrazloženje da su “njihovi rodjaci ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa tzv. SAO Krajine i Hrvatske vojske ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba”, piše Veritas.

Po podacima Veritasa, u Sisku i okolnim mestima, u leto i jesen 1991. godine, likvidirano je najmanje 118 lica srpske nacionalnosti, od čega 97 civila, od kojih je 11 žena. Od ukupnog broja tek ih je 40 sahranjeno, a za posmrtnim ostacima ostalih i dalje se traga.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.