Vladajuća stranka u Japanu protiv posete predsednika Kine zbog Hong Konga

Vladajuća stranka Japana, premijera Šinzoa Abea, danas je zatražila od njegove vlade da otkaže posetu predsednika Kine Sija Djinpinga Japanu zbog nametanja Hong Kongu novog zakona o nacionalnoj bezbednosti.

“Dok medjunarodna zajednica izražava ozbiljnu zabrinutost zbog ugrožavanja principa slobode, ljudskih prava, demokratije.., nemamo drugog izbora nego da pozovemo (Vladu) da otkaže državnu posetu predsednika Sija Djinpinga Japanu”, navela je Liberalno-demokratska stranka u odluci o tome.

U rezoluciji se osudjuje to što je zakon o bezbednosti Peking nametnuo poluautonomnom Hong Kongu i navodi da bi Kina trebalo da odgovori na zabrinutost medjunarodne zajednice, a Vlada Japana da “uverljivije” pozove Kinu da radi na izgradnji prijateljskih odnosa.

Po novom kineskom zakonu političke aktivnosti u Hongkongu mogu biti zabranjene kao subverzivne, secesionističke i terorističke i kao i strano mešanje.

Kritičari smatraju da taj zakon poništava princip “jedna zemlja, dva sistema” na osnovu kojeg je Kina dala Hongkongu visok stepen autonomije i sloboda. Kina je već kritikovala Japan zbog nedavnih izraza žaljenja zbog postupanja Pekinga prema Hong Kongu.

Poseta kineskog predsednika Japanu trebalo je da bude proletos, ali je odložena zbog pandemije korona virusa. Ta poseta je trebalo da potvrdi poboljšanje odnosa dve zemlje posle više godina neprijateljstava zbog teritorijalnog spora u Istočnom kineskom moru i drugih medjusobnih problema koji datiraju od Drugog svetskog rata.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.