Vojska Srbije nabavlja novu opremu i naoružanje

Ministarstvo odbrane saopštilo je da Vojska Srbije (VS) realizuju projekte “1.500” i “1.500+” za “opremanje jedinica po najvišim svetskim standardima”.

Projekat “1.500” je za opremanje specijalnih, izvidjačkih i jedinica Vojne policije najsavremenijim automatskim puškama sa optičkim nišanom, refleksnim nišanom sa uveličavajućom optikom i pratećom opremom, puškomitraljezima i pištoljima i termovizijskim multifunkcijskim dvogledima.

Jedinice VS opremljene su i ručnim dnevno-noćnim laserskim daljinomerima, pasivnim noćnim nišanskim spravama, pasivnim dvogledima, smučarskom, veračkom i ronilačkom opremom i ronilačkim gumenim čamcima, navelo je Ministarstvo.

Projekat “1.500+” je nastavak opremanja jedinica naoružanjem i vojnom opremom iz domaćeg razvoja i proizvodnje, koji obuhvataju novu generaciju zaštitne balističke opreme, modularne automatske puške M17 u novom kalibru, nove nišanske sisteme i snajperske puške.

Nabavljaju se i dnevno-noćni osmatrački uredjaji, besposadne platforme “Mali Miloš”, oklopni transporteri “Lazar 3”, oklopna vozila točkaši 4×4 i 6×6 domaće proizvodnje, kao i druga terenska vozilia domaće proizvodnje nove generacije.

Projekat “1.500+” obuhvata i set komunikaciono-informatičke opreme sa softverima komandno-informacionog sistema, i izvidjačke bespilotne vazduhoplovne platforme, piše u saopštenju.

“Realizacijom ovih projekata, pripadnici VS su znatno zaštićeniji, umnogome se povećava efikasnost streljačke vatre i mobilnosti jedinica, kao i efikasnost otkrivanja ciljeva noću, što svrstava našeg vojnika rame uz rame sa najboljim jedinicama najsnažnijih svetskih armija”, ocenilo je Ministarstvo u saopštenju.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.