Vremenska prognoza i rekord: Kada će (konačno) pasti sneg u Beogradu

Image copyright
ANDREJ ISAKOVIC

Natpis na slici

Ovako je izgledao Kalemegdan u zimu pre dve godine

Kalemegdan ‘okovan’ u belo i pas kojem je toliko hladno da mora da se ‘ogrne’ psećim skafanderom.Samo jedan od ovih prizora Beograđani su mogli da iskuse ove zime. To je, naravno, hladnoća.Iako su se temperature spuštale ispod nule, Beograd je na korak da obori rekord u najduže čekanom snegu.„Najkasniji prvi sneg neke zime u Beogradu je pao 22. januara 2011. godine”, kaže za BBC na srpskom Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. „Po svemu sudeći, rekord će biti oboren, a Beograđane sneg čeka tek sredinom februara, ako ne i početkom marta”.Zašto još nema snega i da li to ima neke veze sa klimatskim promenama, pokušao je proveri BBC.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano

Media captionSveštenik Leon Sagboan došao je iz Benina u hrvatsku Županju.
Nešto ipak jeste padalo…Nije ipak tačno da nijedna jedina pahulja nije pala u Beogradu ove zime, objašnjava Todorović.Snežilo je 8. decembra 2019. godine. Doduše, samo nekoliko sati i sneg se nije zadržao. Ostala je bljuzgavica.„Sneg jeste padao ove zime na području Beograda, ali se nije stvorio snežni pokrivač od jedan centimetar, što je minimum da bi meteorolozi merili”, kaže on.Meteorolog dodaje i još jedan uslov – da sneg pada na tačno određenoj teritoriji.„Snežni pokrivač se jeste stvorio u brdskim predelima prestonice, ali ne i u Meteorološkoj opservatoriji na Vračaru.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano

Media captionSneg je čaroban kada ste panda
„Ovde se meri snežni pokrivač već 133 godine. Ako sneg ne padne na tom mestu, mi ga ne beležimo kao snežni pokrivač.”Pravog klizanja, grudvanja i padanja ipak nije bilo ni u ostalim delovima grada, a prestonica je ovakvih zima imala i ranije. Od 1921. godine, samo deset godina sneg nije pao pre dočeka Nove godine, podaci su RHMZ. Prosečno, sneg u glavnom gradu padne oko 23. novembra, a snežni pokrivač se formira oko 3. decembra. Najranije ikada u Beogradu je bilo više od jedan centimetar snega 20. oktobra. „Zanimljivo je da je te 1950. na 1951. godinu zabeležen snežni pokrivač samo u jednom danu, a 1960. je sneg pao samo 7. januara”, kaže Todorović.

Image copyright
UGC

Natpis na slici

Više stotina hiljada Srba iz Čikaga se borilo se sa velikim hladnoćama prošle zime

Sneg kad mu vreme jeste„Period kada je bilo najmanje snega ili kada je sneg pao najkasnije, bio je još u deceniji između 1950. i 1960. godine” kaže Todorović.Podaci pokazuju da je svet trenutno za oko jedan stepen topliji nego što je bio pre perioda industrijalizacije, navode iz Svetske meteorološke organizacije (VMO).Prosečna temperatura tokom prvih deset meseci 2018. godine bila je za 0,98 stepena iznad proseka, u odnosu na period od 1850. do 1900. godine.Takođe, dvadesetih najtoplijih godina dogodilo se u poslednje dve decenije.Prve četiri sa tog spiska su u periodu od 2015. do 2018, ističu iz VMO.

Image copyright
Reuters

Natpis na slici

Morski led na severu Grenlanda

Ni leda ni snegaKoličina arktičkog leda je znatno opala u poslednjih nekoliko godina, a najniža tačka dostignuta je 2012. godine.Leda je sve manje već decenijama, a topljenje je ubrzano početkom dvehiljaditih.Arktički okean mogao bi da već 2050. godine tokom leta potpuno ostane bez leda, ukoliko emisije štetnih gasova ne budu ograničene, navode iz Komiteta za reviziju zaštite životne sredine britanskog parlamenta.Ni u Moskvi ove godine nema čuvene ruske zime, tako da su gradske vlasti odlučile da centralne ulice i trgove ukrase – veštačkim snegom.
Ništa od čuvene ruske zime – Moskva za praznike ukrašena veštačkim snegom
Polarni medvedi „preplavili“ rusko selo
Zapravo, reč je o najtoplijim danima od 1886. godine – 18. decembra je u Moskvi bilo 5,6 stepeni.Situacija je takva da je čak i ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da klimatske promene mogu da izazovu velike probleme.Putin je 19. decembra na godišnjoj konferenciji za medije istakao da je prosečni porast temperature u Rusiji duplo veći nego u ostatku sveta.„Postoje čitavi gradovi unutar Artičkog kruga, gradovi napravljeni na večnom ledu. Ako taj led počne da se topi, možete da zamislite kakve će to posledice imati. Učinićemo sve da smanjimo posledice tih promena”, naveo je Putin.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.