Vučić: Tražićemo hitno i trajno obustavljanje radova u blizini Visokih Dečana

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti “hitno i trajno obustavljanje gradjevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani”.

U saopštenju iz kabineta predsednika Srbija ocenjuje se i da se upadom u zaštićenu zonu manastira i izvodjenjem nelegalnih putarskih radova “ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja”, što je u suprotnosti sa “evropskim civilizacijskim tekovinama”, ali i sa propisima koje je donela sama Priština.

“Zaštita srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji je prioritet naše državne politike, i spremni smo da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja srpske i hrišćanske duhovne, kulturne i istorijske baštine… Očekujem da EU izvrši eksplicitan i snažan pritisak na Prištinu da prekine kampanju ugrožavanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić.

On je dodao i da je za produktivan dijalog neophodno da medju učesnicima postoji minimalni odnos poverenja i miroljubiva klima za razgovore, a da putarski radovi u okolini manastira ne doprinose stvaranju takve atmosfere.

Naglasio je i da Srbija radove u okolini Visokih Dečana doživljava kao sredstvo pritiska i kao poruku da je srpska kulturna i verska baština “talac albanske samovolje”.

Vučić je kazao i da je veliki broj crkava i manastira stradao u poslednje dve decenije “pred rušilačkim besom albanskih ekstremista” i da Srbija neće dozvoliti ni nagoveštaj mogućnosti da bi to moglo da se ponovi.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.