Zeman: Ponudiću dva argumenta za povlačenje priznanja Kosova

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da će na sastanku sa češkim premijerom i predsednicima oba doma parlamenta kao argument za povlačenje priznanja Kosova izneti da su aktuelni kosovski zvaničnici pod krivičnom istragom Haškog tribunala zbog ratnih zločina, kao i da ne bi tražio povlačenje priznanja ako bi u Prištini na vlast došle demokratske stranke neopterećene prošlošću.

Foto: EPA-EFE/MATEJ STRANSKY / POOL

„Naravno da da. Ali suviše ste veliki optimista kada pretpostavljate da će se to desiti. Nažalost demokratske stranke imaju na Kosovu veoma slabu reprezentaciju“, kazao je predsednik Zeman češkim novinarima koji ga prate u poseti Beogradu, na pitanje da li bi situaciju oko povlačenja priznanja promenila izborna pobeda demokratskih stranaka na Kosovu.

Češkim novinarima u pratnji Zeman je naveo da za pokušaj da izdejstvuje povlačenje priznanja Kosova ima dva argumenta. Prvi je taj da je Poslanički dom češkog parlamenta svojevremeno usvojio rezoluciju u kojoj poziva češku vladu da ne priznaje Kosovo a tadašnja vlada premijera Mireka Topolaneka to nije poštovala i priznala je Kosovo u maju 2008. godine.

„Drugi argument je to što se Haški tribunal bavi i zločinima izvršenim na kosovskoj teritoriji. Morate da priznate da ako su vodeći političari na čelu sa premijerom pod istragom za ratne zločine, to je nešto drugo nego kada bi bili pod istragom za privredni kriminal. Pretpostavljam da ću na savetovanju zvaničnika, to su četiri čoveka, pokušati da primenim te argumente ili će mi to poći za rukom ili ne, to je život“, kazao je danas Zeman, javlja češka novinska agencija ČTK.

Zeman je dodao da na samit predsednika zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana početkom oktobra u zamku Lani kraj Praga namerno nije pozvao predsednika Kosova Hašima Tačija a jeste predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Želeo bih pomirenje kosovskih Albanaca i Srba. Ali jedno je želja nešto drugo surova realnost“, rekao je češki predsednik.

Zeman je takodje upozorio da carine od 100 odsto na srpsku robu sigurno nije korak kojim bi kosovske vlasti smerale ka kompromisu.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.