Zoran Jeličić, Specijalni sud i „prerezivanje vrata“ – šta se dogodilo

Image copyright
Fonet

Natpis na slici

Iz Specijalnog suda negiraju da je Jeličić prerezao sebi vrat, kao što mediji prenose

Zoran Jeličić, jedan od pripadnika Valjevske grupe kojima se sudi za niz krivičnih dela, naneo je sebi povrede tokom suđenja pred Specijalnim sudom u Beogradu. Sa VMA za BBC kažu da je Jeličić kod njih, da nije životno ugrožen i da je dijagnostika u toku.Pojedini mediji su preneli da je on sebi „prerezao vrat” za sudskom govornicom, ali iz suda to negiraju. „Nije u pitanju prerezivanje vrata, već je reč o površinskim povredama nastalim metalnim predmetom dužine jednog centimetra”, kaže za BBC portparolka suda Tatjana Nešić.
Otmice u Srbiji nekad i sad: „Otmičarima danas i nije bitan novac”
Najveće pljačke u Srbiji – u 100 i 300 reči
„Odmah mu je ukazana pomoć i on je sve vreme bio svestan. Ništa se nije dramatično desilo”, dodaje ona. Jeličić je uhapšen 2009. godine zbog sumnje da je u Valjevu ubio Željka Đedovića, što je tokom suđenja i priznao. Šta se desilo?Mediji prenose da je Jeličić na suđenju zatražio izuzeće sudije Svetlane Aleksić, ističući da ima sedam razloga za to.Dobio je reč, naveo četiri razloga, kada su ga prekinuli i vratili u boks za optužene. Nešto kasnije se ponovo javio za reč, izašao za govornicu, izvadio iz džepa „oštar predmet” i rekao da će da se ubije zato što mu nisu dali da govori, pišu mediji.
Zašto istovremeno verujemo i sumnjamo u policiju
Zašto se sada menja Zakon o referendumu
„Pričala sam sa sudijama i nisam dobila takvu informaciju, da je pretio da će se ubiti”, kaže za BBC Tatjana Nešić iz suda. Posekao se po ruci – ali ne po venama – i po vratu. „Kada je krenuo da sebi nanosi rane, straža ga je odmah sprečila u tome. Brzo smo reagovali”, ističe Nešić.

Image copyright
Fonet

Natpis na slici

Pred Specijalnim sudom vode se slučajevi protiv organizovanog kriminala – protiv Darka Šarića, sporne privatizacije…

BezbednostBivši sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić, koji je bio i član veća u slučaju Valjevska grupa, kaže za BBC da je veoma iznenađen svime što se dogodilo.„Sećam se Jeličića, nije mi delovao kao neko ko bi mogao sebi da naudi, pogotovo ne u sudnici”, kaže Vučinić.Kako navodi, bezbednosni uslovi u Specijalnom sudu su na maksimalnom nivou od 2003. godine, kada je sud osnovan.„Ne bih razumeo da se to dogodilo u bilo kom sudu, ali bih najmanje poverovao da može u Specijalnom. Zaista su velike mere bezbednosti, optuženi prolaze kroz ista vrata i skener kao advokati i javnost”, navodi Vučinić. On dodaje da u sudnicu nije moguće uneti ni mobilni telefon, a kamoli neki oštar predmet. „Na tom skeneru se sve vidi. Sećam se da su advokati gasili telefon i mislili da će tako da prođe – neće. Samo ih opomenu i kažu im ‘znate li da imate telefon u torbi'”. Šta dalje? Suđenja se nastavljaju. „Nova suđenja u ovom slučaju su zakazana za 5. decembar, 14. i 15. januar. Nastaviće se sve u redovnom toku kao i što je do sada bilo”, kaže Nešić. Pripadnici Valjevske grupe optuženi su za niz krivičnih dela, među kojima su teško ubistvo, zločinačko udruživanje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materijala, nanošenja lakih i teških telesnih povreda i iznuda novca.Pored Jeličića uhapšeni su i Milan Lazarević – poznatiji kao Laza Bombaš, navodni vođa grupe – Milan Miljanović, Nebojša Goloskoković, Aleksandar Pavlović, Dejan Velimirović, Mirko Lazarević, Marko Miličković i Aleksandar Bošković.Reč je o grupi koja je počela sa delovanjem 2006. godine, ali su uhapšeni tek nakon ubistva Đedovića.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.