Zrenjanin: Od pokvarenog frižidera do police za knjige kratak je put

Image copyright
Tanja Vuković

Natpis na slici

Rashladi glavu

Većina starih kućnih aparata završi na otpadu, ali jednom frižideru se „posrećilo” da život nastavi u kafiću na plaži.Iako svaki kafić ima frižider, ono što ovaj čini posebnim je to što se u njemu „hlade” – knjige. Posetioci kafića na zrenjaninskom gradskom kupalištu Peskara od nedavno uz piće mogu da pozajme i nešto za čitanje iz ovog Knjižidera.„Rashladi glavu – otvori Knjižider”Vlasnica ovog kafića Tanja Vuković kaže da su suprug i ona želeli da kafić učine drugačijim – pa tako na njihovoj plaži nema interneta i glasne muzike, ali ima knjiga i lejzi begova.„Meni je sinonim za odmor i opuštanje knjiga, pa smo hteli da promenimo sliku plaže – da nema samo glasne muzike i provoda, već da postoji i drugačiji vid relaksacije”, kaže za BBC na srpskom Tanja.

Image copyright
Tanja Vuković

Natpis na slici

Knjižider

Poželela je da u kafiću ima i biblioteku – donela je knjige od kuće i obratila se gradskoj biblioteci koja je ideju podržala odmah.„Budući da se i njen lokal razlikuje od ostalih, poželela je da se u njemu nađu i knjige. Obratila nam se za pomoć i ideja nam je zvučala sjajno!”, priča za BBC na srpskom Jelena Đorđević Perc iz zrenjaninske biblioteke.Ta biblioteka je za novi čitalački kutak izabrala sto knjiga iz sopstvenog izdavaštva.Osim biblioteke, Tanja kaže da su dobili knjige i od jednog bračnog para iz Zrenjanina.Tako u Knjižideru sada ima oko 150 knjiga.A zašto baš frižider?Pre svega iz tehničkih razloga.„Pitali smo se kako da zaštitimo knjige od vremenskih nepogoda, peska, ali i krađe. Tako smo došli na ideju da je najbolji način da ih čuvamo u frižideru koji se zaključava”, objašnjava Tanja.Igrom reči došlo se i do imena – Knjižider.Tako se jedan stari frižider našao u novom ruhu i novoj ulozi, a čitav projekat dobio je slogan „Rashladi glavu – otvori Knjižider”.Iako je Knjižider postavljen pred kraj leta, Tanja kaže da „za lepe stvari nije kasno” i dodaje da su posetioci oduševljeni novom ponudom.„Dopada im se, mada i dalje bojažljivo prilaze, jer im je čudno da je besplatno.„Videla sam mnogo komentara na društvenim mrežama, ali se nadam da će se moja zamisao zaista ostvariti, a ne da će se samo slikati i lajkovati”, kaže Tanja.A šta kažu društvene mreže?Iako u Tanjinom kafiću nema interneta, njena ideja je sa oduševljenjem prihvaćena na internetu.

Skip Twitter post by @zlousti

Na gradskom kupalištu Pekara u Zrenjaninu kraj bašte jednog kafića postavljen je Knjižider. U pitanju je frižider koji nije u funkciji ali su na policama knjige koje kupači mogu pozajmiti. “Projekat” se zove “ohladi glavu!”Odlična ideja! pic.twitter.com/Q7LOo92scY— Nebojsa Zlousti (@zlousti) 20. avgust 2019.

End of Twitter post by @zlousti

Frižider je tak postao polica za knjige, a kafić – biblioteka.

Skip Twitter post by @intelektualnost

Zapravo da, jer se Knjižider nalazi u jednom kafiću i osoblje izdaje knjige kao biblioteka, jer su te knjige kako ideja, tako i donacija Gradske biblioteke. 😊— Katarina Đo (@intelektualnost) 20. avgust 2019.

End of Twitter post by @intelektualnost

Neki su skeptični koliko će projekat opstati.

Skip Twitter post by @MarijanaMalisa1

Predivno! Samo ne znam koliko dugo bi to opstalo kod nas jer je slično bilo pored staze naše rekreativne zone i uništili divljaci neki …— Marijana Malisanovic (@MarijanaMalisa1) 20. avgust 2019.

End of Twitter post by @MarijanaMalisa1

Slični projekti, kažu Tviteraši, već postoje u drugim mestima.

Skip Twitter post by @janzujska

Ima toga po turističkim mestima, ništa novo.Odlična je ideja.Nadam se da će opstati taj interesantni Knjižider.👌💪🍀— Jelena M.T. 🍀🍀🍀 (@janzujska) 21. avgust 2019.

End of Twitter post by @janzujska

A ima i onih kojima je žao što nisu došli na sličnu ideju.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.