BETA

17. protest Srbija protiv nasilja ispred Narodne skupštine

17. protest Srbija protiv nasilja ispred Narodne skupštine


Politika
| 26.08.2023

|
access_time
19:40

Protest “Srbija protiv nasilja”, 17. po redu, počeo je obraćanjem moderatora Smiljana Banjca ispred Narodne skupštine, nakon čega su se učesnici protesta uputili “medijskom trasom” do sedišta Radio televizije Srbije (RTS) i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Banjac je sa improvizovane govornice na kamionu, parkiranom ispred Skupštine, podsetio da je prošla školska godina završena ranije, uz ocenu da je ona “rezom prekinuta jer sistem koji nije zakazao, nije preuzeo odgovornost posle tragičnih majskih događaja”.

“Vlast ništa nije učinila da tokom letnjeg raspusta konkretnim delima ohrabri nastavnike, roditelje i učenike da će bezbednost u školama biti unapređena. Ništa”, kazao je Banjac.

On je uputio i podršku ekološkim organizacijama koje od 14 časova blokiraju most Gazela na autoputu kroz Beograd, gde iskazuju svoje nezadovoljstvo nedavno usvojenim Zakonom o izgradnji i planiranju.

Protestna šetnja će biti organizovana Dečanskom, Makedonskom, Takovskom ulicom do RTS, a onda do REM-a.

Gradjanski protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradsko školi “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Među zahtevima protesta koje tehnički organizuje deo proevropske opozicije, su ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje.

Traži se i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbdnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i rukovodstva RTS i Saveta REM-a.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe “Pravac Evropa”, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije stranački.

SEOS je od 14.00 sati, zbog Zakona o planiranju i izgradnji, čijim odredbama se protivi, blokirao most Gazela, a najavljeno je da će blokada trajati do 22.00.

Teme