BETA

Advokat pročitao Radoičićevu izjavu: Druge metode otpora nisu davale poboljšanje života Srba

Advokat pročitao Radoičićevu izjavu: Druge metode otpora nisu davale poboljšanje života Srba


Politika
| 29.09.2023

|
access_time
14:45

Punomoćnik potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević pročitao je danas Radoičićevu izjavu povodom sukoba Srba sa Kosova i Metohije i kosovske policije u selu Banjska, u kome je naveo da se za takav čin odlučio “jer sve metode otpora koje su do sada primenjivane, nisu davale nikakvo poboljšanje života srpskog naroda, već pojačanje brutalnosti Kurtijevog režima”.

“U takvoj atmosferi sam se odlučio za ovakav čin, jer su Kosovo i Metohija moja zemlja, moja kuća, sastavni deo moje države Srbije i nasilno se od nas otimaju, a srpski narod se proganja sa konačnom namerom da se Kosovo i Metohija etnički očisti od Srba. Zato smo bili primorani da pokušamo da zaustavimo proganjanje srpskog naroda i zaštitimo živote naših porodica i naših sugrađana i istovremeno skrenemo pažnju prištinskom režimu, međunarodnoj zajednici, da ovakav Kurtijev teror srpski narod više neće trpeti”, naveo je Radoičić u izjavi koju je pročitao advokat.

Radoičić, koga je Priština označila kao organizatora grupe Srba sa Kosova i Metohije koja se u nedelju sukobila sa kosovskom policijom, naveo je da o tom događaju nisu bili obavešteni ni državni organi Srbije, ni lokalni organi na severu Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, do stradanja policajca došlo “slučajno”, nakon čega je počeo žestok obračun sa obe strane, u kom su poginula trojica Srba, “naša trojica drugova, heroja, koji su svoj život dali za očuvanje Kosova i Metohije”.

“Njihova plemenita žrtva nikada neće biti zaboravljena. Neka bude svima jasno da nismo nikakvi teroristi, već borci za slobodu sopstvenog naroda”, dodao je Radoičić.

On je naglasio da njegov povratak na Kosovo i Metohiju nije imao nikakve veze sa njegovim prethodnim angažmanom u okviru Srpske liste, i dodao da je podneo neopozivu ostavku na funkciju potpredsednika te stranke.

“Spreman sam da se u vezi sa ovim događajima odazovem pozivu nadležnih organa Srbije”, rekao je Radoičić.

Naveo je da je zajedno sa Srbima sa severa Kosova i Metohije, 24. septembra 2023. godine, došao na sever Kosova, u predeo sela Banjska.

“Razlog našeg dolaska je bio da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru Kurijevog režima, zaštite našeg naroda koji je tom teroru svakodnevno izložen i stvaranju uslova za ostvarenja sna o slobodi mog naroda na Kosovu i Metohiji”, naveo je Radoičić u izjavi.

Naveo je da je on lično obavio sve logističke pripreme za odbranu srpskog naroda od “okupatora” i naglasio da taj čin “nije imao nikakav drugi karakter niti nameru i nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom”.

“O ovome nisam obaveštavao nikoga iz struktura vlasti Srbije, niti iz lokalnih političkih struktura sa severa Kosova i Metohije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć, jer smo već do tada imali različite stavove po pitanju dosadašnjih metoda otpora Kurtijevom teroru”, kazao je Radoičić.

Dodao je da su se u više navrata povlačili “bez vidljivog rezultata”, jer im je rečeno da će na taj način doprineti deeskalaciji, a da će Kfor i međunarodna zajednica preduzeti sve što je nepohodno u zaštiti srpskog naroda.

“Međutim, ovakvo naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju i stvaranje uslova za pregovore, već kao slabost. Kao rezultat toga, iz dana u dan su se pojačavale aktivnosti Kurtijevih snaga koje su nelegalno okupirale sever Kosmeta”, naveo je Radoičić u izjavi koju je pročitao advokat.

U sukobu grupe Srba sa Kosova i Metohije sa kosovskom policijom u selu Banjska, u nedelju, 24. septembra ubijen je policajac, kosovski albanac, kao i troje Srba.

Teme