BETA

Ambasada SAD: Nemamo nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti

Ambasada SAD: Nemamo nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti


Politika
| 03.11.2023

|
access_time
17:50

SAD su danas saopštile da nisu uticale na povlačenje Aleksandra Vulina sa pozicije direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Povodom današnje ostavke Vulina, koji je u pisanoj izjavi naveo da SAD i EU “traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji”, iz američke ambasade je za Glas Amerike rečeno da “SAD nemaju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti”.

“Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. Radujemo se nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na putu njene pune integracije u Evropu i evroatlantsku zajednicu”, navodi se u pisanom odgovoru portparola Ambasade SAD u Beogradu.

SAD su u julu uvele sankcije Vulinu, koga su optužile za umešanost u transnacionalni organizovani kriminal i trgovinu narkoticima, za zloupotrebu javne funkcije i omogućavanje širenja ruskog uticaja na Balkanu.

Vulin je danas objavio da je podneo neopozivu ostavku na mesto direktora BIA jer “neće da dozvoli da bude povod za ucene i pritiske na Srbiju i srpski svet”.

Naveo je da sankcije koje su mu SAD uvele predstavljaju dokaz njegove “uporne borbe za jedinstvo Srbije” i dodao da njegova ostavka “neće promeniti politiku SAD i EU prema Srbiji, ali će usporiti nove zahteve i ucene”.

Teme