BETA

Ambasador Ukrajine pozvao Srbiju da se uskladi sa politikom EU u osudi ruske agresije

Ambasador Ukrajine pozvao Srbiju da se uskladi sa politikom EU u osudi ruske agresije


Politika
| 08.08.2023

|
access_time
13:40

Foto: Beta/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač pozvao je danas Srbiju kao državu kandidata za članstvo u EU, da svoju spoljnu politiku, posebno u pogledu agresije Ruske Federacije na drugu zemlju kandidata – Ukrajinu, uskladi sa stavom zajedničke evropske porodice.

U saopštenju povodom navoda predsednika spoljnopolitičkog odbora ukrajinskog parlamenta Oleksandra Merežka da u Vrhovnoj radi ima poslanika koji podržavaju priznanje nezavisnosti Kosova i da bi možda trebalo otvoriti kancelariju za vezu u Prištini, kao odgovor na podršku koju Kosovo daje njegovoj zemlji, Tolkač je naveo da je stav Kijeva da poštuje terotorijalni integritet Srbije “principijelan i jasan”.

On je ukazao da je za Ukrajinu posebno važno da poštuje i obezbedi zaštitu normi međunarodnog prava od strane svih država, naročito u pogledu teritorijalnog integriteta i nepovredivosti međunarodno priznatih državnih granica.

Naveo je i da “ukrajinsko društvo, koje plaća visoku cenu za svoju slobodu, zna da neutralna pozicija u odnosu na državu agresora u praksi pre pomaže agresoru da izvrši svoje zločine, nego što je praktična podrška normama međunarodnog prava – teritorijalnom integritetu Ukrajine”.

U tom kontekstu, po rečima ukrajinskog ambasadora, mora se priznati “nedvosmislen stav kosovskog rukovodstva u pogledu osude agresije Rusije na Ukrajinu, posebno pridruživanja sankcijama protiv agresora” i “stoga ne čudi što sve više glasova u ukrajinskom društvu podržava priznanje nezavisnosti Kosova”.

Tolkač je istakao da je “u uslovima sveobuhvatne agresije Rusije na Ukrajinu, za Kijev posebno osetljivo pitanje javne i nedvosmislene osude ruskih zločina u Ukrajini i pružanja praktične pomoći u borbi protiv neprijatelja”.

“Nažalost, Srbija, iako se izjašnjava o podršci Ukrajini, razvija aktivan politički dijalog i ekonomsku saradnju sa zemljom agresorom i još se nije pridružila uvođenju sankcija državi agresoru. U srpskoj štampi se pojavljuju informacije o privatnim srpskim kompanijama koje pomažu agresoru da zaobiđe sankcije snabdevanjem delovima za rakete i dronove koji ubijaju Ukrajince”, dodao je ukrajinski ambasador.

Uz poziv Srbiji kao državi kandidatu za članstvo u EU da “svoju spoljnu politiku, posebno u pogledu agresije Rusije na drugu zemlju kandidata – Ukrajinu, uskladi sa stavom zajedničke evropske porodice” Tolkač je dodao da je “uveren da će svaki praktičan korak srpske strane da podrži Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske agresije biti snažan argument za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije”.

Teme