BETA

Američki izaslanik za klimatska pitanja Džon Keri stigao u Kinu

Američki izaslanik za klimatska pitanja Džon Keri stigao u Kinu


Klimatske promene
| 16.07.2023

|
access_time
12:10

Američki izaslanik za klimatska pitanja Džon Keri stigao je danas u Peking s namerom da nastavi dijalog o klimi što je važna tema za te dve zemlje najveće zagađivače planete.

Visoki američki zvaničnik kome je ovo treće putovanje u Kinu od preuzimanja dužnosti 2021. godine, stigao je u trenutku kada se uticaj klimatskih promena posebno oseća na planeti, u talasima vrućine u brojnim regionima sveta.

Ni Kina nije izbegla toplotne talase tako da je glavni grad Peking već nedeljama zahvaćen temperaturama od oko 40 stepeni.

Keri, koji će biti u Kini do srede treba da se sastane sa svojim kineskim kolegom Sije Dženhuom.

Javna kineska televizija CCTV javila je da će od ponedeljka Kina i SAD imati dubinske razmene o klimatskim pitanjima.

Poslednjih meseci je sve više poseta iz Vašingtona u nastojanju da se otople diplomatski odnosi. Državni sekretar SAD Entoni Blinken bio je u Kini u junu, zatim ministarka finansija Džanet Jelen, početkom jula.

Kina i SAD, glavni zagađivači planete i dve glavne svetske sile nisu vodili razgovore o klimi gotovo godinu dana.

U avgustu prošle godine je Peking prekinuo razgovore o toj temi iz protesta zbog posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

Atmosfera je sada izgleda povoljna za obnovu razmene posle više meseci tenzija.
Keri, bivši državni sekretar SAD ima dosta prijateljske i neprekinute odnose sa Kinom, navodi agencija Frans pres.

On sada ima ključnu poziciju pošto administracija predsednika Džoa Bajdena ocenjuje da je klima domen gde dve sile, inače žestoki konkurenti, mogu da sarađuju.

Na svetskom nivou mesec jun ove godine bio je najtopliji ikad registrovan prema evropskoj agenciji Kopernikus i američkim agencijama Nasa i NOAA.
Zatim je prva puna nedelja jula bila najtoplija ikad registrovana prema preliminarnim podacima Svetske meteorološke organizacije (SMO).

Stejt department je naveo da bi Keri želeo da počne dijalog sa Kinom o pitanju borbe protiv klimatske krize.

Keri bi želeo da razgovara o povećanju preuzetih obaveza oko klimatskih pitanja i uvođenje propisa o klimi kao i o promociji uspešne konferencije o klimi COP28, koja će se održati u Dubaiju krajem godine.

Kina, najveći svetski emiter gasova sa efektom staklene bašte koji utiču na klimatske promene, obećala je da će dostići vrhunac emisija ugljen dioksida do 2030. godine, i zatim dostići ugljeničku neutralnost do 2060.

Predsednik Si Đinping je uveren da će njegova zemlja početi da smanjuje upotrebu uglja od 2026. Ali kineske vlasti su u aprilu dale odobrenje za novo povećanje kapaciteta proizvodnje struje na osnovu uglja.

Ekološka organizacija Grinpis smatra da time Peking daje prioritet svojoj energetskoj bezbednosti što unosi sumnju o poštovanju ciljeva o smanjemu emisija ugljendioksida.

Kerijevo putovanje će biti posebno pažljivo praćeno u Vašingtonu posle kritika koje su mu uputili republikanski članovi Kongresa. Oni su ga optužili da je koristio privatni avion da leti na drugi kraj sveta da razgovara sa političkim protivnikom, kao i da je to način transporta koji veoma mnogo zagađuje životnu sredinu.

Teme