BETA

Anđelković: Dodik više ne može da računa na Vučića

Anđelković: Dodik više ne može da računa na Vučića


Politika
| 14.08.2023

|
access_time
11:25

Foto: Beta/Medija centar Beograd

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio upoznat s namerom visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Šmita da podigne optužnicu protiv predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i da se tome nije suprotstavio.

Anđelković je agenciji Beta kazao da su Vučiću važniji lični politički interesi od interesa srpskog naroda u Republici Srpskoj ili na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje zbog čega vlasti u Beogradu nisu reagovale na podizanje optužnice protiv Dodika, Anđelković je kazao da Vučić sve vreme ima dobru komunikaciju s visokim predstavnikom.

“Vučić načelno podržava Dodika i Republiku Srpsku zbog svojih birača, ali u praksi se ne postavlja kao prijatelj ni Dodika ni RS. Vučić podržava Šmita iako on nema legitimitet jer ga nije izabrao Savet bezbednosti. Istovremeno, Vučić u Dodiku vidi neprijatnog partnera, jer mu pravi probleme u odnosima sa zapadom”, ocenio je analitičar.

Anđelković smatra da se Šmit konsultovao s Vučićem pre podnošenja optužnice protiv Dodika.

“Šmit i Vučić održavaju dobre odnose i siguran sam da je visoki predstavnik obavestio predsednika Srbije o nameri da podigne optužnicu protiv Dodika i da za to nije dobio ‘crveno svetlo’ od Beograda. Dodik više ne može da računa na Vučićevu podršku”, istakao je Anđelković.

Predsedniku Srbije koji poklanja Kosovo, dodao je, naravno da nije stalo ni do Republike Srpske.

“Vučić se zaklinje u Kosovo i Republiku Srpsku, a u stvari to su za njega monete za potkusurivanje koje bi dao zarad ličnog opstanka na vlasti i posle toga mirnog odlaska s vlasti kako mu Amerikanci ne bi pravili problem”, zaključio je Anđelković.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, koji se terete za krivično delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika BiH.

Optužnica je dostavljena sudu na potvrđivanje, a predviđena kazna za to krivično delo iznosi od jedne do pet godina zatvora.

Iz Dodikovog kabineta optužnicu su ocenili kao “direktan pokušaj” da se “ponište” institucije Republike Srpske.

Povod za podizanje optužnice je bila objava u Službenom glasniku o nepoštovanju odluka visokog predstavnika u Republici Srpskoj.

Teme