BETA

Anketni odbor preispituje svoje postojanje, danas samo dnevni red

Anketni odbor preispituje svoje postojanje, danas samo dnevni red


Politika
| 20.07.2023

|
access_time
16:20

Anketni odbor za utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava na Vračaru i u okolini Mladenovca, nakon skoro sat i po vremena rasprave usvojio je dnevni red, a o pravilima rada i ostalim temama nastaviće raspravu u ponedeljak.

Tokom rasprave više puta je postavljeno pitanje da li taj odbor treba da nastavi da radi, u raspravi je bila zatražena i smena predsednice odbora Marinike Tepić iz Stranke slobode i pravde, a čuo se i predlog da se odbor ukine.

Poslanici vladajuće koalicije, ali i dela opozicije ponavljali su da posle izjava advokata roditelja žrtava iz Ribnikara da rad odbora može ugroziti istragu, treba preispitati postojanje anketnog odbora.

Pre svih, poslanica Jedinstvene Srbije Marija Jevđić pitala je predsednicu odbora Mariniku Tepić da li može da garantuje da rad anketnog odbora neće produbiti bol roditelja ubijene dece.

Jevđić je navela da je Marinika Tepić izjavila da “niko nema tapiju na bol” i da ona tu izjavu smatra sramnom te traži da se izglasa nepoverenje predsednici.

Tepić je odgovorila da joj je jasno da neki poslanici od početka opstruišu rad odbora, ali da je njena izjava “istrgnuta iz konteksta” i predstavljana kao odgovor roditeljima, što nije istina.

“Bol i tuga je naravno najveća njihova, ali bol i tuga celog društva je takođe ogromna”, rekla je Tepić.

Samostalni poslanik Dejan Bulatović tražio je da se glasa i o tome da li ovaj odbor uopšte treba da radi nakon izjava punomoćnika roditelja koji smatraju da rad anketnog odbora može ugroziti istragu.

On je podržao zahtev poslanice Jevđić da predsednica treba da podnese ostavku ili da joj se izglasa nepoverenje.

Jevđić i Bulatović su se takođe pobunili što je sednica sazvana tri sata pre početka i rekli da nisu stigli da se pripreme i tražili odlaganje sednice.

Biljana Pantić Pilja iz SNS-a rekla je da je opravdana sumnja nakon izjava roditelja, da li ovaj anketni odbor ima svrhu i da ne uliva poverenje način rada.

“Ako možemo da stavimo sa strane naše političke razmirice i da se bavimo temom. Ako su roditelji to izjavili, treba da razmislimo da li smo vlasni da nastavimo”, rekla je Pilja.

Ona je predložila da se usvoji dnevni red, a da se o Pravilima o radu Anketnog odbora izjasne naknadno.

Samostalni poslanik Aleksandar Olenik rekao je da je on sam punomoćnik jednog od roditelja teško povređenog dečaka, i da roditelji koje on zastupa nisu izrazili protivljenje radu odbora.

Poslanik SNS Veroljub Arsić odgovorio je da je “bol jednog roditelja dovoljan da se poslanici zapitaju šta rade tu”, a predsednicu odbora optužio je da se “bavi politikom” i da spisak koji je napravila o onima koje će pozvati “ne uliva poverenje da se utvrđuju uzroci tragedije nego politikantstvo”.

Nebojša Zelenović iz Moramo Zajedno rekao je da razume primedbe, ali i podsetio da i neki drugi roditelji traže da se utvrdi odgovornost i da je odluka o odboru doneta pod pritiskom hiljada ljudi na ulici.

Tepić je rekla da je pozivanje roditelja direktno mešanje u postupak i da odbor nema mandat da to radi, ni mehanizme.

Naprednjak Igor Bečić rekao je da je neprihvatljivo što neke kolege govore da ne treba slušati roditelje, već ih ubeđivati da je dobro ovo što radi Anketni odbor.

Dragana Rakić iz Demokratske stranke rekla je da je njoj neprihvatljivo da neke kolege “koriste roditelje žrtava da bi sakrili svoju odgovornost”, a na to su glasno reagovali naprednjaci govoreći da je to skandal.

Poslanik Uglješa Grgur iz SPS-a insisturao je da predsednica iznese Skupštini predlog da Anketni odbor bude ukinut.

Posle duže rasprave u kojoj su poslanici vladajuće koalicije ponavljali da rad odbora nema nikakvu svrhu, ipak je postignut dogovor da se danas glasa samo o dnevnom redu.

Marinika Tepić pozvala je kolege da do ponedeljka smisle predloge izmena njenog predloga pravila rada, kao i da svaka grupa dostavi svoj spisak osoba ili institucija koje misli da treba pozvati.

Ona je više puta ponovila da Anketni odbor ne vrši istragu i da neće pozivati nikoga ko je direktno obuhvaćen sudskim postupkom.

Anketni odbor nastavlja rad u ponedeljak u 14.00 časova.

Teme