BETA

Basta: Uvesti posebnu valutu u članicama Otvorenog Balkana kao pripremu za članstvo u EU

Basta: Uvesti posebnu valutu u članicama Otvorenog Balkana kao pripremu za članstvo u EU


Politika
| Izvor: Beta
| 03.08.2023

|
access_time
17:10

Predsednik pokreta Evropski put Rade Basta ocenio je danas da bi uvođenje posebne valute za članice inicijative Otvoreni Balkan omogućilo čvršće ekonomsko povezivanje Srbije, Severne Makedonije i Albanije kako bi se region. po njegovim rečima, u punom kapacitetu pripremio za članstvo u EU.

Basta je u pisanoj izjavi ocenio da je podrška Evropske unije potrebna da bi Otvoreni Balkan u perspektivi postao deo jedinstvenog tržišta EU.

“To je moguće uraditi kroz uvođenje posebne valute za zemlje Otvorenog Balkana kako bi se zemlje još više zbližile i kako bi ta valuta koristila našim zajedničkim ciljevima, a to je punopravno članstvo u EU”, naveo je predsednik pokreta Evropski put.

Ocenio je da bi inicijativu Otvoreni Balkan trebalo proširiti “i na ostale susedne i zemlje iz okruženja” jer je po njegovim rečima, samo snažna ekonomska zajednica kompetentna na evropskom i svetskom tržištu.

“Region Zapadnog Balkana nesumnjivo je prepoznat od strane svetskih investitora kao poželjno tržište i zato je potrebno ovu inicijativu, osim Srbije, Albanije i Severne Makedonije, proširiti” dalje, naveo je Basta.

Teme