BETA

Baucal: Građani ne žele da prihvate da društvo neprestano propada, moć vladajuće stranke se osipa

Baucal: Građani ne žele da prihvate da društvo neprestano propada, moć vladajuće stranke se osipa

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandar Baucal ocenio je da su “građanski protesti pokazali da je veliki broj građana veoma nezadovoljan postojećim stanjem i da ne želi više da prihvati da društvo – u bezboj segmenata – neprestano propada”.

“Jaz koji je ranije postojao između apatičnih građana i opozicionih partija je smanjen, ali na izgradnji tog odnosa treba još da se radi. Mi građani nemamo boljeg partnera od opozicionih stranaka da menjamo ovo društvo, a oni, takođe, nemaju nikog drugog osim nezadovoljnih građana čije interese treba da zastupaju”, rekao je Baucal u intervjuu za nedeljnik Vreme.

O ukidanju skupštinskog Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su početkom maja dovele do masovnih ubistava u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikaru” i okolini Mladenovca, rekao je da “samo može da kaže – da ako je razlog bio to da smo hteli da zaštitimo sudski proces, onda bismo pre svega trebalo da ukinemo taboloide, jer oni najviše na njega utiču”.

Baucal je rekao da “deli utisak da je počelo osipanje piramide moći koju je izgradila postojeća vladajuća stranka”.

Prema njegovim rečima, “svi ti ljudi koji su se prodali vlasti vide veliko nezadovoljstvo svojih sugrađana i komšija i oni sigurno procenjuju da li je suviše veliki rizik za njih da nastave da budu na brodu koji počinje da tone”.

“Apetiti svih onih koji se nešto dobili od vladajuće stranke”, naveo je Baucal, “rastu i ona neće biti u stanju da zadovolje sve te apetite”.

“Zbog toga će se postepeno osipati njena moć”, rekao je Baucal, koji je profesor na odeljenju psihologije Filozofskog fakulteta.