BETA

Beograd prajd ove godine pod sloganom ‘Nismo ni blizu’, Parada ponosa 9. septembra

Beograd prajd ove godine pod sloganom ‘Nismo ni blizu’, Parada ponosa 9. septembra

Beograd Prajd 2023. godine održaće se pod sloganom “Nismo ni blizu”, naglašavajući da se LGBTI+ zajednica u Srbiji suočava sa povećanim nasiljem i diskriminacijom, a “Nedelja ponosa” trajaće od 4. do 10. septembra, saopštili su danas organizatori.

U saopštenju se navodi da će “Prajd šetnja” biti održana 9. septembra, sa početkom u 16.00 sati.

“Početak kampanje za ovogodišnji Prajd obeležen je crtanjem grafita na Prajd info centru kojim su aktivistkinje i aktivisti Beograd Prajda želeli da skrenu pažnju na verbalne i fizičke napade kojima su izloženi. Imajući u vidu da je Prajd info centar 18 puta vandalizovan, a da niko od počinilaca za to nije kažnjen, Beograd Prajd je ovog puta odlučio da preduhitri huligane”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da slogan “Nismo ni blizu” oslikava “borbu LGBTI+ pokreta za ravnopravnost, dostojanstvo i ljubav”.

“Ovogodišnja Nedelja ponosa, koja će se održati od 4. do 10. septembra, obuhvatiće niz kulturnih, umetničkih i edukativnih događaja, poput pozorišnog festivala, izložbi, panel diskusija, debata, žurki i razgovora sa zajednicom”, navodi se u saopštenju.

Prajd šetnja, zakazana za subotu, 9. septembar u 16 časova, počinje i završava se u parku ‘Manjež’ u Beogradu, gde je planiran ovogodišnji koncertni program posle same šetnje.