BETA

Borović (Narodna stranka): Po ekonomskim pokazateljima Srbija je danas među najsiromašnjima u Evropi

Borović (Narodna stranka): Po ekonomskim pokazateljima Srbija je danas među najsiromašnjima u Evropi


Ekonomija
| 29.07.2023

|
access_time
17:50

Predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović izjavio je danas da je Srbija, iako prirodno bogata, po ekonomskim pokazateljima danas među najsiromašnijim državama Evrope.

Borović je dodao da su “mereno Bruto domaćim proizvodom (BDP) po glavi stanovnika, od zemalja bivše Jugoslavije siromašnije od nje samo Severna Makedonija i BiH, a u širem regiona Balkana još samo Albanija”.

On je naveo da je i tako nizak prosečni BDP po stanovniku od 9.393 dolara za 2022. godinu, prema podacima Svetske banke, “nedostupan” većini stanovnika Srbije zbog dramatičnog raslojavanja unutar našeg društva.

“Raslojavanje se vidi i po zaradama njenog stanovništva. Bez zarada su zvanično nezaposleni, ali i oni koji ne pripadaju ni nezaposlenim ni zaposlenim a radi se takozvanom radno neaktivnom stanovništvu, kojeg je prvom kvartalu 2023. godine bilo čak 44,8 odsto od osoba između 15 i 64 godine”, rekao je on.

Dodao je da od onih koji imaju zaradu, prosečan neto iznos, koji je za maj iznosio 86.220 dinara (veći samo od pomenute tri zemlje u regionu), njih gotovo dve trećine ne dostiže ta primanja. Medijalnu neto zaradu (66.244 dinara) ne ostvaruje 50 odsto od ukupno zaposlenih.

On je ukazao da je još dramatičnija slika kod penzionera, gde je prosečan iznos penzija 37.811 dinara ali manji iznos od prosečne prima gotovo 60 odsto penzionera.

“Njih 45 odsto prima između najniže i prosečne penzije, a najniži iznos penzije (14.000 dinara) i manje prima oko 12,3 odsto penzionera. Na sve ovo, imamo inflaciju od 13,7 odsto koja je praktično porez za siromašne, jer najviše pogađa one sa najmanjim primanjima. Rast cena hrane (23 odsto) ili povrća (40,4 odsto) je veći od međugodišnje inflacije, a to je ono što procentualno odnosi najveći deo budžeta najsiromašnijim građanima”, istakao je Borović.

Prema njegovim rečima “standard većine građana je toliko loš da oni nemaju drugi način da prežive ili plate račune nego da uzimaju keš kredite, iako su to u ovom trenutku ubedljivo najnepovoljni krediti”.

“Trenutno dug građana prema bankama iznosi 12,7 milijardi evra i on raste. Za maj je taj dug porastao 2,5 odsto u odnosu na april 2023. godine. Od toga, u gotovinskim kreditima građani duguju 5,86 milijardi evra, potrošačkim 150 miliona evra, u stambenim 5,59 milijardi evra, a u poljoprivrednim oko 600 miliona evra. Sa druge strane, devizna štednja bogatih prevazilazi bankarske dugove građana”, rekao je Borović.

Upozorio je da su “bogati sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji, i da režim podstiče svojom antiekonomskom i antisocijalnom politikom taj jaz”.

“Čak su i strani radnici privilegovani u odnosu na domaće, jer poslodavac za njih ima umanjenje od 70 odsto osnovice na koje se računaju porezi i doprinosi. Na taj način, radnici sa najnižim zaradama, pa i minimalnim, finansiraju poreze i doprinose stranaca. Klasičan primer antisocijalne politike je novi zakon o konverziji zemljišta bez naknade. Otimati od siromašnih (budžet) i davati bogatim, je moto ovog režima, koji svakim danom to dokazuje u praksi”, zaključio je Borović.

Teme