BETA

Brnabić: Srbija je potpisivanjem programa Digitalna Evropa postala punopravni član EU u toj oblasti

Brnabić: Srbija je potpisivanjem programa Digitalna Evropa postala punopravni član EU u toj oblasti

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas na predstavljanju programa “Digitalna Evropa” da je Srbija postala punopravni član Evropske unije u oblasti digitalnih tehnologija, potpisivanjem sporazuma o učešću u tom programu.

“Učešćem u programu ‘Digitalna Evropa’ mi smo obezbedili našim kompanijama, fakultetima, naučnim institutima i pojedincima da se jave na poziv sa svojim naučnim projektima i dobiju novčanu podršku Evropske unije. Srbija je potpisivanjem ovog sporazuma postala punopravni član EU u oblasti digitalnih tehnologija. Od danas, kada se prijave naši fakulteti , instituti, kompanije sa svojim projektima na poziv, imaju jednake šanse da dobiju finansiranje kao i svi drugi iz država članica EU”, rekla je Brnabić na konferenciji u Beogradu.

Ona je navela da taj program predstavlja veliku šansu za Srbiju i da ne zaostaje za ostalim zemljama, vec da je jedna od najboljih u oblasti digitalnih tehnologija.

“Verujem da ukoliko Vlada i resorno ministarstvo na vreme obaveste ljude da idu pozivi, imamo šansu da do 2027. godine iskoristimo što više od tih  7,5 milijardi evra koliko je izdvojeno iz EU. Apelujem na sve da prate i da se javljaju na pozive u svrhu ubrzanog razvoja naše zemlje”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla podatke da je Srbija na dobrom putu da se približi izvozu od 4 milijarde evra i da će do kraja 2024. godine biti završen sa izgradnjom multifunkcionalni centar “Ložionica”.