BETA

Čadež: Želimo da kreiramo hab za domaće dizajnere i modnu industriju

Čadež: Želimo da kreiramo hab za domaće dizajnere i modnu industriju


Ekonomija
| 23.08.2023

|
access_time
17:10

Želimo da kreiramo hab za domaće dizajnere i modnu industriju i pružimo podršku, kako u nabavci materijala, logistici, tako i u promociji u inostranstvu, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež na sastanku sa predstavnicima kompanije Luss Textile i modnim dizajnerom Stefanom Đokovićem u Raški.

“U našoj tekstilnoj industriji imamo dobre firme koje mogu da proizvode za domaće tržište, ali i za inostrane kompanije i zato je važno da dovodimo svetski poznate brendove koji žele da sarađuju sa našim proizvođačima”, kazao je on, saopštila je PKS.

Kako je naglasio, cilj haba je da poveže domaće modne dizajnere sa proizvođačima, koji bi mogli da pomognu u nabavci materijala, proizvodnji kolekcija i procedurama izvoza.

“Ujedno, radićemo i na snažnoj promociji i internacionalizaciji domaćih brendova i njihovom pozicioniranju na svetskom tržištu”, rekao je Čadež.

On je dodao da će se narednom periodu PKS fokusirati na podršku kompanijama poput Luss Textile kako bi ostvarile saradnju sa svetskim modnim kućama poput Prade, D&G i LVMH brendovima.

Vlasnik kompanije Luss Textile Savo Mitrović, koja je specijalizovana za izradu kolekcija luksuznih brendova i sarađuje sa italijanskim i nemačkim partnerima poput Phillip Pleina, Monclaire-a, Hugo Boss-a i Max Mare, rekao je da je stručan i obučen kadar važan u ovoj industriji kako bi kompanije mogle da odgovore zahtevima tržišta i da imaju kontinuitet u proizvodnji.

On je istakao da je ova kompanija zainteresovana za saradnju i sa drugim svetskim brendovima, kao i da je spremna da pruži podršku domaćim dizajnerima u proizvodnji i plasmanu modnih kolekcija.

Dodao je i da je u toku izgradnja fabrike čije je otvaranje planirano sledeće godine, kao i da su već u toku obuke zaposlenih.

Iz PKS su precizirali da je u toku izgradnja nove fabrike kompanije Luss Textile u Kruševcu, za koju je kamen temeljac položen krajem juna ove godine i koja će zaposliti 500 radnika.

Zajedno sa postojećim fabrikama u Raški i Vlasotincu, Luss Textile će postati najveći domaći i regionalni proizvođač sa više od 1.000 zaposlenih i proizvodnjom od oko milion odevnih predmeta godišnje.

Teme