BETA

Dačić ne veruje da će Zapadni Balkan ući u EU do 2030. godine

Dačić ne veruje da će Zapadni Balkan ući u EU do 2030. godine


Politika
| 29.08.2023

|
access_time
22:10

 Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na Bledu da ne veruje da će Zapadni Balkan postati deo Evropske unije do 2030. godine.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) izjavio je juče na otvaranju Bledskog strateškog foruma da Evropska unija treba da bude spremna da prihvati nove članice do 2030. godine.

“Bio bih radostan da je to tačno. Bio bih radostan da ste ovoliko pažnje posvetili 1990. godine, pre rata, jer ga možda ne bi ni bilo. I sad se priča posle rata u Ukrajini, nama ne treba ništa posle rata, treba nam nešto pre rata”, rekao je danas Dačić na panelu u okviru Bledskog strateškog foruma.

Dodao je da ne veruje u skoru evrointegraciju regiona jer se stalno menjaju kriterijumi, a ne poštuju se sporazumi kojih je EU garant, kao što je Briselski sporazum.

“Mi već 10 ili 15 godina učestvujemo na svakoj konferenciji, a na svakoj postoji čuvena tema – evropske integracije Zapadnog Balkana, da se zadovolji forma. Uskoro će da uslede međusobni napadi nas sa Zapadnog Balkana, reći ćemo najgore jedni o drugima, tako da će ovi iz Evropske unije da nam tamo nije ni mesto, zaista mislim da više nema smisla organizovati ovakve skupove, šta vi iz Brisela ne znate da mi hoćemo u Evropsku uniju”, rekao je Dačić.

Upitao je specijalnog izaslanika EU za Zapadni Balkan Miroslava Lajčaka da li je juče izgovoreno samo Mišelov stav ili cele Unije, na šta je Lajčak rekao da je to “zvanična izjava, na zvaničnom skupu u ime Evropske unije”.

“On je rekao da će EU biti spremna do 2030, nije odgovornost EU da uvede Zapadni Balkan do 2030. Ako ste vi spremni, mi smo spremni, to je poenta, za tango je potrebno dvoje”, rekao je Lajčak.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je rekao da je on o normalizaciji, a ne o statusu te da je Beograd hoće da sarađuje.

“Što se tiče nas mi smo konstruktivni i hoćemo da učestvujemo, ali prvo Zajednica srpskih opština, pre toga ništa ne može”, rekao je on.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala rekla je da veruje da je Priština spremna za evrointegracije i da su optimistični da će ih započeti uskoro.

Dodala je da veruje da su dobre šanse da se postigne uspeh u dijalogu i pre toga.

“Premijer (Kosova Aljbin Kurti) je juče pomenuo sledeće proleće, hajde da radimo na tome”, rekla je Gervala, a Lajčak se saglasio.

Na panelu su učestvovali i šefovi diplomatija Albanije, Severne Makedonije, BiH.

Teme