BETA

Dačić: Ukidanje vizne liberalizacije nije moguće

Dačić: Ukidanje vizne liberalizacije nije moguće

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas povodom eventualne promene vizne politike Evropske unije (EU) da “misli da ukidanje vizne liberalizacije nije moguće”. 

Gostujući na TV Prva, Dačič je povodom izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o eventualnom preispitivanju vizne politike rekao da je “to pretnja koja je pre upućena Kosovu nego Srbiji”.

Dačić je rekao da se postavlja pitanje šta je to što Srbija treba da uradi za članstvo u EU.

U vezi sa izjavom predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da EU treba da bude spremna da prihvati nove članice do 2030, Dačić je rekao da Srbija želi da veruje da je moguće i da je realno, ali da postoji problem kriterijuma.

“Postoji problem kriterijuma. Nije sporno da treba da uradimo šta je do nas, ali se postavlja pitanje šta tačno treba da se uradi. Nije reč o reformama u zemlji već o političkim odlukama koje se tiču drugih tema”, rekao je Dačić.

On je istakao da se “nacionalni državni interesi brane na svakom mestu” i dodao da Srbija ne može da brani Kosovo bez podrške svojih prijatelja.

“Kosovo i Evropa su bili dva koloseka a odjednom su se sudarila ta dva koloseka. Treba da vidimo šta se to tačno od nas traži”, rekao je Dačić.

Region Zapadnog Balkana u “rezervnoj čekaonici”, rekao je Dačić uz ocenu da nema razloga da se čeka sa proširenjem EU.