BETA

Delegacija iz Srbije posetila ATLAS, podzemni eksperiment u CERN-u u Švajcarskoj

Delegacija iz Srbije posetila ATLAS, podzemni eksperiment u CERN-u u Švajcarskoj


Tehnologija
| Izvor: Beta
| 07.10.2023

|
access_time
16:45

U okviru posete Evropskoj organizaciji za nuklearno istraživanje (CERN), ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je razgledala i podzemno eksperimentalno područje ATLAS u Švajcarskoj.

U saopštenju njeng ministarstva je navedeno da je ATLAS najveći eksperiment detektora čestica opšte namene u Velikom hadronskom sudaraču, akceleratoru čestica u CERN-u.

U ovom eksperimentu iz Srbije aktivno učestvuju Institut za fiziku i Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, a fabrika 14. oktobar iz Кruševca je učestvovala u izgradnji i zaštiti detektora ATLAS u CERN-u i u izgradnji čeličnih točkova i noseće konstrukcije, što je i danas u upotrebi.

“Tokom današnje posete CERN-u sišli smo na 80 metara ispod zemlje da bi smo se upoznali sa infrastrukturom eksperimenta ATLAS, gde su okupljeni najveći naučnici iz oblasti fizike i srodnih oblasti, uključujući i naše fizičare iz Srbije”, rekla je Begović.

Dodala je da zahvaljujući infrastrukturi u kružnom tunelu od 27 kilometara, naučnici ubrzavaju osnovne čestice, poput protona, skoro do brzine svetlosti i sudaraju ih.

“Ovakvim eksperimentima oni dobijaju zaista mnoštvo podataka koji, kada se analiziraju, doprinose našem znanju o nastanku univerzuma, ali i česticama od kojih smo i mi sačinjeni, odnosno česticama od kojih je sastavljena čitava živa, ali i neživa priroda”, navela je ministarka.

LHC (Large Hadron Collider – Veliki hadronski sudarač ili supersudarač) je najveći i najsnažniji akcelerator čestica na svetu. Izgrađen je da bi se odgovorilo na neka od najfundamentalnijih pitanja fizike i da bi se ljudskim shvatanjima približili najtemeljniji zakoni prirode.

Ovaj supersudarač je u kružnom tunelu dužine 27 kilometara, na 175 metara ispod tla, na francusko-švajcarske granici kod Ženeve.

Teme