BETA

Đilas: Odbojnost građana prema Vučiću veća od naklonosti prema opoziciji

Đilas: Odbojnost građana prema Vučiću veća od naklonosti prema opoziciji


Politika
| 04.08.2023

|
access_time
11:15

Foto: Beta/MILAN OBRADOVIC

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ocenio je da je odbojnost građana prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću “veća od naklonosti opoziciji”.

Đilas je u intervjuu za austrijski magazin “Profil”, kog je preneo Dojče Vele, ocenio da se Vučićev “režim bliži kraju” ali i odbacio mogućnost saradnje sa desničarskim strankama u Srbiji navodeći da je to nemoguće zbog rata u Ukrajini.

“Desničarske, proruske stranke imaju sasvim drukčije pozicije od nas. S takvima ne možemo da sarađujemo. Jeste, mi hoćemo da se otarasimo vlade, ali budućnost Srbije vidimo sasvim drukčije od njih”, naveo je Đilas za austrijski magazin a prenela SSP.

Lider te stranke je ponovio da ne bi priznao nezavisnost Kosova.

“U Srbiji nećete naći političara koji bi priznao Kosovo. Inače, to od nas niko ni ne zahteva. Čak ni pet zemalja EU ne priznaju Kosovo”, naveo je Đilas.

On je ocenio da je u prethodnih 10 godina Vučić prihvatio “mnogo toga što je Zapad tražio u vezi sa Kosovom”.

“Srpska policija se povukla sa severa Kosova. Srpske sudije su postale deo pravosudnog sistema Kosova”, rekao je predsednik SSP.

Upitan za rezultate istraživanja javnog mnjenja po kojima većina građana Srbije vidi Rusiju kao najvažnijeg strateškog partnera, Đilas je rekao da je u Srbiji u poslednjih deset godina vođena “jaka kampanja protiv Zapada koju je povela vlada, tako da se sada EU u anketama veoma loše kotira”.

“Rusija u Srbiji ima poseban status, jer nas nikada nije bombardovala. Istovremeno i Zapad ostaje važan – zbog ekonomskih odnosa. Vodimo pregovore o pristupu EU, ali ne uvodimo sankcije Rusiji. Uz to smo dobri i sa Kinom. Ipak, Srbija se nalazi u Evropi a ne u Aziji”, kazao je Đilas.

Đilas je naveo da se Srbija nalazi u Evropi a ne u Aziji.

Kada se radi o dva višestruka ubistva u Srbiji u maju, kao i tvrdnji bivšeg ministra obrazovanja Branka Ružića da su za to bile odgovorne “zapadne vrednosti”, Đilas je rekao da je to “naprosto smešno”.

Pomenuo je i reči predsednika Aleksandra Vučića da se takve stvari dešavaju i u Rusiji: “To je Vučićeva politika: on pokušava da svima udovolji”.

Teme